1 Ιουλ 2013

Προσοχή στους επιτήδειους που ζητάνε 100 ευρώ για τον υπολογιστή σας

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

η εικόνα που έδειχνε τότε (το 2012)
ο υπολογιστής που είχε ..."κλειδωθεί"
Δεν έχει σχέση η ΕΛ.ΑΣ με το θέμα - απατεωνιά ολκής είναι και απευθυνθείτε σε κάποιον τεχνικό.

Άρχισαν πάλι το γνωστό παραμύθι με το ...κατοστάρικο που θα πρέπει να καταβληθεί για να ξεμπλοκάρει ο υπολογιστής σας.
Το θέμα το είχαμε δει από πρώτο χέρι, όταν ο φίλος Βασίλης μας είχα πάρει τηλέφωνο τον Μάρτιο του 2012 για ένα περίεργο μήνυμα που είχε βγει και είχε “παγώσει” τον υπολογιστή του (η σχετική ανάρτηση της ημέρας εκείνης ΕΔΩ).
Επειδή όμως το θέμα παίρνει διαστάσεις η ΕΛ.ΑΣ. έχει βγάλει και σχετική ανακοίνωση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash".
"Παρακαλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τονίζεται δε πως "Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: