Μ. Ασία & Καππαδοκία


Η επαφή των ανθρώπων με τις ρίζες τους δείχνει τον πολιτισμό τους - και φυσικά το πόσο άξιοι είναι να φέρουν ένα όνομα, μια ταυτότητα.


Στη χώρα μας, ένα από τα ιδρύματα, ίσως το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο, που μελετά από το 1930 τη Μικρασία είναι το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Το ίδρυμα ασχολείται με τη συλλογή, έρευνα και τεκμηρίωση πληροφοριών προφορικής και γραπτής ιστορικής παράδοσης, καθώς και με την έκδοση επιστημονικών μελετών και μονογραφιών που αναφέρονται στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Άλλες πληροφορίες σχετικά με τη Μικρά Ασία μπορείτε να βρείτε και στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής Αττικής, στο Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρασιατών, αλλά και στο site www.kappadokes.gr

Επίσης όποιος από εσάς το επιθυμεί, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα των αρχείων της ΕΡΤ και να δει το ντοκιμαντέρ της Δόμνας Σαμίου που γυρίστηκε στο Πλατύ το 1976 και είχε για θέμα τους Φαρασώτες και το Πλατύ. Ένα κλικ ΕΔΩ είναι αρκετό.


Για το τέλος, σας προτείνω ένα βοήθημα για την κατανόηση της γλώσσας των χωριών της περιοχής των Φαράσων. Πρόκειται για ένα λεξικό το οποίο εκδόθηκε από ανθρώπους με ρίζες στο Πλατύ. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ ΕΔΩ.


προσοχή: όλοι οι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες για το περιεχόμενο των οποίων ουδεμία ευθύνη φέρει το periskopisi.blogspot.com