5 Ιουν 2013

"Χαράτσι" για όλους χωρίς αφορολόγητο!

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Ισοπεδωτικό φαίνεται πως θα είναι το νέο "χαράτσι" που θα αντικαταστήσει από το 2014 το γνωστό Τέλος Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Το "τέλος" θα διευρυνθεί στα οικόπεδα και αγροτεμάχια, θα υπολογίζεται ανά ακίνητο και όχι ανά περιουσία και δεν θα υπάρχει αφορολόγητο παρά μόνον εξαιρέσεις για τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στα τρία κόμματα κατά τη σύσκεψη που έληξε χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση.


Με τα δεδομένα αυτά, η πρόταση της διακομματικής επιτροπής για αφορολόγητο 50.000 ευρώ στα αστικά ακίνητα και πλήρη απαλλαγή των κατ' επάγγελμα αγροτών δεν υιοθετείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 33 κλιμάκια, που θα διαφοροποιούνται με συντελεστές αναλόγως των χαρακτηριστικών των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της αντικειμενικής αξίας τους, με το φόρο να ξεκινά από το 1 ευρώ ανά τ.μ.. Ειδικά όσον αφορά στους κατ' επάγγελμα αγρότες, δεν θα απαλλαγούν πλήρως αλλά η επιβάρυνση τους θα είναι χαμηλότερη από τους ιδιοκτήτες των υπολοίπων αγροτεμαχίων.
Η Τρόικα "απαιτεί" το 2014 τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να είναι 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία των αστικών ακινήτων, τα 700 - 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τα υπόλοιπα 500 -600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων. Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα, ενώ καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 37 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ' επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% του συνόλου.

πηγή: "Το Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: