3 Απρ 2010

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

Εκτυπώστε την ανάρτηση!
Για σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, σας έχω κάτι που σχετίζεται με παραδοσιακή κουζίνα της Καππαδοκίας (φυσικά νηστίσιμο φαγητό, λόγω ημερών).


Έχουμε λοιπόν τον λεγόμενο "τσι-κιοφτέ", ένα "κεφτεδάκι" το οποίο έχει βάση από πλιγούρι, φακές, ταχίνι και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Δεν ψήνεται (τρώγεται ωμό) και συνοδεύεται από μείγμα που αποτελείται από ψιλοκομμένο φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, μαϊδανό.
Το έτρωγαν καθ' όλη την περίοδο των νηστειών (αν και τα τελευταία χρόνια το τρώμε συνήθως μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή).


Φυσικά στο μενού - όλο το χρόνο - υπήρχε και το παραδοσιακό "βάσι" (πληθ. "τα βάσια"). Οι νεώτεροι το γνωρίζουν ως αραβική πίτα, αν και η τελευταία δεν έχει καμία σχέση ως προς τη γεύση με το βάσι. Επίσης η αραβική πίτα είναι πιο χοντρή ενώ το βάσι είναι σχεδόν διαφανές, επειδή είναι εξαιρετικά λεπτό. Αλλά και οι διαστάσεις του είναι διαφορετικές, αφού έχει διάμετρο το λιγότερο 40-50 εκατοστά, ενώ για να καταναλωθεί (λόγω του ότι είναι πολύ λεπτό) πρέπει πρώτα τα βραχεί ελαφρώς με λίγο νερό γιατί είναι εξαιρετικά εύθραυστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: