3 Νοε 2012

Ο Στουρνάρας προειδοποιεί πως η καταψήφιση του Προϋπολογισμού ή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα φέρει σοβαρά προβλήματα

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Σε νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, σε περίπτωση καταψήφισης του Προϋπολογισμού ή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός του 2013.
Όμως ο υπουργός – θαρραλέος κατά τα άλλα, γιατί χρειάζονται γερά νεύρα για να είσαι στο τιμόνι της Ελληνικής οικονομίας τέτοιες εποχές – ξεχνά κάτι:
...οι σπουδαιότεροι οικονομολόγοι διεθνώς αναφέρουν πως το κουρεματάκι που υπέστη το χρέος αποτελεί "πιστωτικό γεγονός" ("credit event" όπως το λένε), δηλαδή μια ντεμί χρεοκοπία (ας πούμε πως περάσαμε ένα ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο, που δεν μας έστειλε στα κυπαρίσσια αλλά δεν παύει να είναι καρδιακό επεισόδιο!).
Κάτι παρόμοιο είχε δεχθεί και η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η οποία προχώρησε το Μάρτιο που μας πέρασε και ένα βήμα παραπάνω στα συμπεράσματά της, μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), που την είχαμε αποφασίσει ως χώρα με δημοσίευση στο ΦΕΚ αρ. 50: το συγκεκριμένο πιστωτικό γεγονός οδηγούσε στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), συνολικού ύψους 3,2 δισ. δολαρίων (στις 2 Μαρτίου).

Τώρα θα μου πείτε, ένα "πιστωτικό γεγονός" δεν είναι ίδιο με μια ξεκάθαρη χρεοκοπία και με έξοδο από το ευρώ. Σίγουρα όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: