25 Ιαν 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Κ.Κ.Ε. κατέθεσε το δικό του πόρισμα στην Εξεταστική Επιτροπή στο οποίο παρουσιάζουμε αναλυτικά τις θέσεις μας.
Το σκάνδαλο Siemens όπως και τα άλλα που ερευνήθηκαν από εξεταστικές επιτροπές (Βατοπέδι, ομόλογα), άνθισαν και εξελίχθηκαν στο έδαφος της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πολιτικές υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου μέσα στα πλαίσια της ευρωενωσιακής πολιτικής που υπηρετούν.
Ο ίδιος ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η απελευθέρωση των αγορών που συσσώρευσε και συσσωρεύει τεράστια κέρδη στο ξένο και ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο, οδήγησε στον έλεγχο στρατηγικών τομέων και κλάδων από μεγάλα μονοπώλια. Συνοδεύεται δε και από τα φαινόμενα της διαφθοράς που τα γεννάει ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο της αγοράς και το κυνήγι του κέρδους.
Καθοριστικό και κυρίαρχο για την κρίση του ελληνικού λαού είναι να κριθούν και να καταδικαστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. που εκτός των άλλων δημιούργησαν και σκάνδαλα.
Το Κ.Κ.Ε. δεν αδιαφορεί για τη διαφθορά και τις μίζες σε πολιτικά πρόσωπα και σε όλη του την ιστορία κατέβαλλε προσπάθειες για την αποκάλυψή τους. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Παράλληλα όμως καταγγέλλουμε ότι γίνεται προσπάθεια από τις ηγεσίες των δυο κομμάτων να φορτωθούν οι ευθύνες μόνο σε κάποιους «επίορκους» ώστε να αποφύγουν τις πολιτικές ευθύνες τους και να βγάλουν λάδι το ίδιο το σύστημα.
Το Κ.Κ.Ε. επανειλημμένα είχε καταγγείλει και είχε ζητήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens το οποίο εκτείνεται στο παρελθόν και σε βάθος χρόνου. Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. δεν έκαναν τίποτε. Υποχρεώθηκαν και τα δυο κόμματα να προχωρήσουν σε διερεύνηση όταν το σκάνδαλο ξέσπασε εξαιτίας των ανταγωνισμών Siemens – Αμερικανών αλλά και πάλι με μεγάλη καθυστέρηση. Πεποίθησή μας είναι ότι οι ηγεσίες και των δυο κομμάτων γνώριζαν και γνωρίζουν και έχουν την ευθύνη της συγκάλυψης. Άλλωστε οι αποφάσεις για τις προγραμματικές συμβάσεις Ο.Τ.Ε., Ο.Σ.Ε., ο διαγωνισμός για το σύστημα C4i, για τους εξοπλισμούς ήταν στρατηγικές αποφάσεις και επιλογές των κυβερνήσεων που βέβαια τις υλοποιούσαν συγκεκριμένοι υπουργοί. Εξάλλου έχει κατατεθεί ότι εκτός των άλλων δόθηκαν χορηγίες σε κομματικά ταμεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ..
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο που αφορά τον επαγγελματία αντικομμουνιστή, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Πάγκαλο, που προσπάθησε και χθες το βράδυ σε κάποια εκπομπή, όπως έχει κάνει και παλιότερα, να ταυτίσει το ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε ότι αφορά το θέμα των κομματικών ταμείων. Δεν είμαστε ίδιοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμφέροντα εξυπηρετούν, γνωρίζουμε τον επαγγελματία συκοφάντη ο οποίος μας κατηγόρησε ότι συμμετείχαμε στην επιχείρηση «Γερμανός». Αποδείχθηκε ότι δεν έχουμε καμία σχέση, αλλά αυτός συνεχίζει την ίδια συκοφαντική εκστρατεία. Δεν μας αγγίζει. 
Το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο και η ενιαία στρατηγική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. γέννησε και τα σκάνδαλα της Siemens. Συγκεκριμένα:

Α. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Ο.Τ.Ε.
Η υπονόμευση της δυνατότητας του Ελληνικού Κράτους να έχει τη δική του ανάπτυξη ψηφιακής τεχνολογίας, η αδρανοποίηση και η κατάργηση της ΕΛ.ΒΗ.Λ., άνοιξε το δρόμο στη Siemens για την επέκταση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Αυτή η επιλογή ολοκληρώθηκε με την παράδοση του Ο.Τ.Ε. στην Ντόϊτσε Τέλεκομ η οποία απέκτησε τον έλεγχο των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και παράλληλα σημαντική πρόσβαση στην αγορά των Βαλκανίων. Σε αυτή την πορεία έχει προκύψει ότι σημαντικά ποσά δόθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα των δυο κομμάτων, σε στελέχη του Δημοσίου, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη Ν.Δ..
Η ζημιά ωστόσο του Ελληνικού Δημοσίου δε μπορεί να υπολογιστεί μόνο από το ποσοστό των μιζών, είναι πολύ μεγαλύτερη.
Β. ΣΥΣΤΗΜΑ C4I
Πρόκειται για τεράστιο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο το οποίο από το σχεδιασμό του μέχρι και την παραλαβή του αποτελεί ξεκάθαρη μορφή διαπλοκής του ελληνικού κράτους με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ευθυγράμμιση των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ. Η προμήθεια του συστήματος αυτού υποτίθεται ότι έγινε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην πραγματικότητα όμως ο στόχος είναι η μόνιμη και συνεχής χρήση του στο μέλλον. Η ανάδειξη αυτών των πλευρών είναι χρήσιμη για να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι την εγκληματική για τους ίδιους πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. –που υλοποίησαν μια σκανδαλώδη σύμβαση για ένα ανύπαρκτο σύστημα που στρέφεται τελικά κατά του λαού και πληρώθηκε από τον ίδιο
Γ.ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ Ο.Σ.Ε.
Η πορεία του Ο.Σ.Ε. προς την υπερχρέωση, την απαξίωση, την ιδιωτικοποίηση που προωθείται σήμερα, είναι αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών που συνδέονται και με την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων.
Αυτή η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. έχει υπονομεύσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας σε αυτόν τον τομέα και έχει εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε μεγάλα μονοπώλια που επεκτείνονται και στον τομέα των στρατιωτικών δαπανών.

Το γενικό πολιτικό πλαίσιο που γεννά τα σκάνδαλα γεννά και τους μηχανισμούς συγκάλυψης.
Το Κ.Κ.Ε. κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διερεύνηση του σκανδάλου. Υπάρχουν όμως σοβαρά εμπόδια που δυσκολεύουν και κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια. Σχετίζονται πρώτα από όλα με το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο του ίδιου του συστήματος π.χ. τις ανώνυμες μετοχές, τις δυνατότητες των offshore εταιρειών να αποφεύγουν τον έλεγχο. Η διακίνηση του μαύρου χρήματος γινόταν με τέτοιο τρόπο που χάνονταν τα ίχνη του. Σχετίζονται με τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, τη διαφυγή των υπευθύνων στο εξωτερικό  και επί των δυο κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., τη συγκάλυψη και το σβήσιμο ιχνών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη λειτουργία του συστήματος είναι η στάση του γερμανικού κράτους και της εταιρείας Siemens. Το τεράστιο σκάνδαλο έκλεισε με ανώδυνες καταδίκες των πρωταγωνιστών της Siemens για απιστία σε βάρος της, με συμφωνία αυτών και της εταιρείας και με το νόμο της σιωπής από μέρους τους σε σημείο να έχουν αναιρέσει τις προηγούμενες καταθέσεις τους που αφορούσαν τις μίζες και τη χρηματοδότηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ..
Επαναφέρουμε την πρότασή μας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει αυτό το θέμα στη γερμανική κυβέρνηση και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τη χώρα μας.
Θέλουμε να σχολιάσουμε και τη χθεσινή «φωτοβολίδα» – επειδή έτσι μπορεί να το σχολιάσει κανείς – την επιστολή του κ. Παμπούκη. Είναι πραγματικά απορίας άξιο μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, και μετά τη στάση της Siemens, να ζητάει με επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση από τη Siemens να βοηθήσει. Απ’ τη στιγμή που τα πρώτα της στελέχη, ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος διαφάνειας έχουν κλείσει την υπόθεση, όπως μας είπαν όταν πήγαμε στη Γερμανία. Το θέμα είναι σοβαρό κατά τη γνώμη μας και έχει να κάνει και με τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας.
Το Κ.Κ.Ε. προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου με τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Να διερευνηθούν όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα στελέχη) που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεση τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς της αρμοδιότητάς τους για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών. Τις πολιτικές ευθύνες τις θεωρούμε δεδομένες και για αυτούς αλλά και για τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ.  
Τέλος επαναλαμβάνουμε τις θέσεις του Κ.Κ.Ε. ώστε:
1.                  Να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχών των εταιρειών, οι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα ώστε να μπορεί να διενεργείται προσωπικός έλεγχος.
2.                  Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.
3.                  Να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.
4.                  Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να καθιερωθεί η κοινή παραγραφή όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και να απαλειφθεί το ασφυκτικό όριο για την άσκηση ποινικής δίωξης
5.                  Να καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης εφόσον συγκεντρώσει κατά την σχετική ψηφοφορία ένα περιορισμένο αριθμό βουλευτών πχ 100, ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.
6.                  Να διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση όχι από την Βουλή αλλά από δικαστικό συμβούλιο και αυτό να αποφασίζει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θεωρείτε ότι αυτή η στάση συγκάλυψης των δύο κομμάτων, όπως υποστηρίζετε, διευκολύνει και ενισχύει την προσπάθεια συναίνεσης για την επιβολή ακόμα σκληρότερων μέτρων τα επόμενα χρόνια καθώς και σενάρια μελλοντικής συγκυβέρνησης, όπως ακούγονται το τελευταίο διάστημα;
Θανάσης Παφίλης: Αυτό που θέλουμε εμείς να σημειώσουμε είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά τον καυγά που μπορεί να κάνουν – είναι καυγάς για τη διαχείρισης της εξουσίας – έχουν την ίδια πολιτική και την ίδια στρατηγική. Σε όλα τα μεγάλα θέματα, και της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής και στο θέμα της ΕΕ έχουν την ίδια πολιτική και επομένως υπάρχει αντικειμενική βάση για να συγκυβερνήσουν. Ο καυγάς που γίνεται είναι για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το ίδιο το σύστημα. Το εμπόδιο φυσικά που υπάρχει είναι ο λαϊκός παράγοντας και θα το πούμε ευθέως και το ΚΚΕ.
Αυτό όμως που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι σήμερα σηκώνεται ένας καπνός διαφάνειας όπως κατά καιρούς όταν το σύστημα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, προκειμένου να συγκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική. Εξιλέωση του συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Θα γυρίσει τον κόσμο 100 χρόνια πίσω, έχει φάει τα ψωμιά του. Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλονται από διαφορετικούς χώρους, τίμιος καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί πρώτα απ’ όλα στηρίζεται στην αδικία, στην ατιμία που είναι η εκμετάλλευση αυτών που παράγουν τον πλούτο από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες.



ΑΘΗΝΑ 25/01/2011                         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: