3 Ιουλ 2013

Κυνηγούν τον Σνόουντεν, την πλήρωσε ο Μοράλες...

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Το "πράσινο φως" να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους έδωσαν τελικά στο αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες η Πορτογαλία και η Γαλλία, ύστερα από το περιστατικό που σημειώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα όταν το αεροπλάνο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη επειδή Παρίσι και Λισσαβόνα αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν άδεια διέλευσης, θεωρώντας ότι σε αυτό επέβαινε ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, πρώην σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.


Το αεροσκάφος με προορισμό την πρωτεύουσα της Βολιβίας απογειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Μόσχα, όπου ο Μοράλες είχε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής χωρών που εξάγουν αέριο.
Ο Σνόουντεν βρίσκεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ζήτησε πολιτικό άσυλο -μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς- πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.
Η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας ORF μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν βρισκόταν με τον Μοράλες στο αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Βιέννης Σβέτσατ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκουεχουάνκα δήλωσε από την Λα Παζ ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία αντέδρασαν με "αβάσιμες υποψίες" ότι ο Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του Μοράλες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκδιέψευσε ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται στη χώρα.
Το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Παρισιού να απαγορεύσει, προσωρινά, την διέλευση από τον εναέριο χώρο του στο αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας.

πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: