3 Ιουν 2013

Ετοιμάζονται να ...αναστήσουν μαμούθ;

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Πάμε “τζουράσικ πάρκ”; Τι κι αν η φύση εξαφάνισε τα μαμούθ; Αυτοί θα τα επαναφέρουν!

Η απάντηση εντός ολίγων ετών, αφού ο δρόμος προς την κατασκευή ενός πάρκου που θα φιλοξενεί μαμούθ φαίνεται πως είναι κοντά χάρη στην κλωνοποίηση αλλά και σε μια σημαντική ανακάλυψη.
Για την κλωνοποίηση, πολλά είναι γνωστά σε όλους μας. Η ανακάλυψη όμως;
Η ιστορία (η επίσημη) λέει πως βρέθηκε ένα θηλυκό μαμούθ σε ...κατάψυξη, σε κάποιο νησί της Σιβηρίας, στον Αρκτικό Ωκεανό. Το μαμούθ εικάζεται πως ζούσε εκεί και έπεσε μέσα σε κάποιο βάλτο, την εποχή που τα πράγματα ήταν στην περιοχή πιο... θερμά! Ρώσοι επιστήμονες το βρήκαν μέσα σε ένα στρώμα πάγου, καλοδιατηρημένο (με δεδομένο τα χρόνια που έμεινε εκεί). Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις πρόκειται για το πιο καλοδιατηρημένο κατάλοιπο μαμούθ που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Όμως το μυστικό δεν είναι μόνο στο ίδιο το μαμούθ αλλά και στο αίμα του,...
...το οποίο βρέθηκε κάτω από αυτό. Εικάζεται πως καθώς το μαμούθ πάλευε για να ξεφύγει από τη φυσική παγίδα στην οποία είχε πέσει, μάτωσε και το αίμα που άρχισε να ρέει στη συνέχεια πάγωσε και έτσι διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Μαζί με το αίμα βρέθηκε και ιστός σε καλά διατηρημένη κατάσταση. Τα δυο μαζί δίνουν την ελπίδα στους επιστήμονες πως θα μπορέσουν να “αναστήσουν” το μαμούθ, αφού υπολογίζουν ότι τουλάχιστον ένα ζωντανό κύτταρο του μαμούθ θα έχει καταφέρει να επιβιώσει. Και αν όλα πάνε “καλά”, τότε θα μπορέσουν να το ξαναζωντανέψουν, χρησιμοποιώντας το γενετικό υλικό που θα τοποθετηθεί μέσα σε εμβρυϊκά κύτταρα από τα οποία θα έχει αφαιρεθεί το δικό τους DNA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: