1 Ιουν 2013

Τουρκία: καζάνι που βράζει τις τελευταίες ώρες

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Και ο στρατός στο παιχνίδι (με δηλώσεις, έως τώρα).
Θέλουν να προλάβουν μια "τούρκικη άνοιξη" και τη δημιουργία μιας "πλατείας Ταχρίρ".
Το πράγμα θέλει και την ιδιάζουσα προσοχή, αφού οι Τούρκοι έχουν μια τάση να ...εξάγουν τις εσωτερικές τους κρίσεις για να ηρεμήσουν εντός.

Το έλα να δεις γίνεται στην Τουρκία από χθες αλλά τα πράγματα χειροτέρεψαν τις τελευταίες ώρες. Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την ισοπέδωση ενός πάρκου στην Κωνσταντινούπολη και τις αντιδράσεις του κόσμου, που διαμαρτύρονταν για την τσιμεντοποίηση του μοναδικού – όπως αναφέρουν οι γνώστες της περιοχής – πνεύμονα πρασίνου της περιοχής εκεί.
Ο κόσμος αντέδρασε και η "απάντηση" που ήρθε από τις δυνάμεις καταστολής ήταν ιδιαιτέρως βίαιη.
Και επειδή η βία το μόνο που φέρνει είναι βία, ....
... χιλιάδες άνθρωποι, νέοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ξεσηκώθηκαν και σε άλλες 12 Τουρκικές πόλεις. Για το εύρος των επεισοδίων δεν είναι γνωστό σε επίσημο επίπεδο τίποτε απολύτως, αφού η Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν κάνει καμιά αναφορά. Ό,τι "βγαίνει" προς τα έξω, είτε στην ίδια τη χώρα είτε στο εξωτερικό, "βγαίνει" χάρη σε ιστοσελίδες όπως το facebook και το twitter. Όπως όμως αναφέρουν ξένοι δημοσιογράφοι και καταγγέλλουν Τούρκοι πολίτες και αυτά θα ...εξαφανιστούν από τον διαδικτυακό χάρτη, έως ότου ηρεμήσουν τα πράγματα. Η Τούρκικη πολιτική και οικονομική ελίτ φοβάται μην τυχόν και δει καμιά "αραβική άνοιξη" τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι και θέλει να ελέγξει τα πάντα.

Η αντιπολίτευση – η οποία αναφέρει επίσημα πως ο Ερντογάν το μόνο που κάνει είναι να χτίζει τζαμιά και εμπορικά κέντρα (για να ικανοποιεί ισλαμιστές και μεγαλοεργολάβους) – δήλωσε πως θα κατεβάσει κόσμο στις πλατείες ενώ ο Ερντογάν, προκλητικός όπως πάντα, φέρεται να δήλωσε πως "αν αυτοί κατεβάσουν 100.000 κόσμο εμείς θα κάνουμε το ίδιο με 1.000.000" και επίσημα είπε πως τα έργα θα συνεχιστούν . Από την άλλη, φήμες ακούγονται και για (μέχρι στιγμής διακριτική) παρέμβαση του Στρατού, τον οποίο όμως σε υψηλό επίπεδο η Κυβέρνηση έχει "αποδεκατίσει" τοποθετώντας δικούς της ανθρώπους. Οι φήμες αυτές έρχονται σε ενίσχυση άλλων που ανέφεραν πως ο στρατός θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να "σωφρονίσει" τη βίαιη αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: