8 Φεβ 2013

Αγροτικό: οι τελευταίες εξελίξεις

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Δεν φαίνονται να πείθονται οι αγρότες της Ελλάδας από τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε (αρχικά έξω από το Μαξίμου και στη συνέχεια σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ειδικά δε για το πετρέλαιο, που είναι ένα από τα σημεία που επιμένουν οι Έλληνες αγρότες, ο Α. Τσαυτάρης ανέφερε πως όσον αφορά το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου (που τις τελευταίες ημέρες έχει αναδειχθεί εκ των σημαντικότερων μεταξύ των αγροτών) θα πληρωθούν άμεσα τα 80 εκατ. ευρώ ενώ το ύψος της επόμενης δόσης που τοποθετείται το Φθινόπωρο θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά του κράτους.
Όσον αφορά δε την επιστροφή του ΦΠΑ...
...(που θα φτάσει – όταν φτάσει – μειωμένη κατά 5%, αφού από το 11% θα πέσει στο 6%), από την Κυβέρνηση δηλώθηκε πως ίσως και να γίνει 8% αφού από διασταυρώσεις βρέθηκαν απάτες και το αδιάθετο αυτό ποσό θα προστεθεί στο 6%. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε από το 2012 από τους 292.000 δικαιούχους της επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, την «μερίδα του λέοντος», 244 εκατ. ευρώ καρπώθηκαν παράτυπα 37.000 αγρότες, προσκομίζοντας πιθανότατα πλασματικά τιμολόγια. Το αποτέλεσμα ήταν οι υπόλοιποι 255.000 δικαιούχοι να μοιραστούν το πόσο των 150 εκατ. ευρώ. 


Πάντως, όπως και να έχει, τα μπλόκα των αγροτών σε όλη τη χώρα ενισχύονται ενώ αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: