7 Φεβ 2013

Προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών με ημίμετρα

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Σύσκεψη χθες στο Μαξίμου, ΚΑΙ για το αγροτικό.
Μεταξύ αυτών που βγήκαν και έκαναν δηλώσεις ήταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης.
Για το θέμα των αγροτών, αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα (η απάντηση των αγροτών στα δηλωθέντα αναμένεται το αργότερο μέχρι σήμερα το μεσημέρι):
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι μελέτησε προσεκτικά όλα τα αιτήματα των αγροτών. Τα περισσότερα αιτήματά τους κρίθηκαν δίκαια, ενώ ορισμένα κρίθηκαν μη ρεαλιστικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία.
Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, μιας και τα  περισσότερα θέματα άπτονται και αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διαμόρφωσε τις προτάσεις του, οι οποίες σήμερα είχαν την έγκριση του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πιστεύουμε ότι...
στη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι λύσεις που δόθηκαν ή δρομολογήθηκαν απαντούν στο μέτρο του εφικτού στα αιτήματα των αγροτών. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση συνολικά εξάντλησε τα περιθώρια των δυνατοτήτων της αυτή τη χρονική στιγμή. Παράλληλα, με τις λύσεις που έδωσε η κυβέρνηση είναι σημαντικό να τονιστεί ότι:
Εξορθολογίζεται για πρώτη φορά με αντικειμενικά κριτήρια και επιστρέφεται ΦΠΑ για να βοηθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικών και εντίμων αγροτών και όχι τις λαθροθηρίες λίγων, που προσκομίζουν εικονικά τιμολόγια.
Διασφαλίζεται η ιδιοκτησία της γης από τους αγρότες με τη ρύθμιση για την άρση της υπερυποθήκευσης από την παλαιά ΑΤΕ.
Καθιερώνεται από 1η Ιουλίου φθηνό νυχτερινό αγροτικό ρεύμα και αποσκοπεί, τόσο στη συγκράτηση του κόστους ενέργειας για τους αγρότες, αλλά και στην αποφυγή πλέον της άρδευσης στη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση  του νερού και την καλύτερη και αειφόρα αξιοποίησή του.
Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για όσους αγρότες είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα κατά δύο έτη, επειδή θα έβγαιναν στη σύνταξη γήρατος στα 65 και για να μην μείνουν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα χωρίς σύνταξη, επειδή με μεταγενέστερη ρύθμιση το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη.
Αυστηροποιείται το σύστημα των επιδοτήσεων στο βαμβάκι και το Υπουργείο δεν δέχτηκε την πληρωμή συνδεδεμένης ενίσχυσης με μηδενική σχεδόν παραγωγή.
Ευελπιστώ ότι οι αγρότες που συμμερίζονται τη δύσκολη συγκυρία και μεριμνούν για το μέλλον θα βοηθήσουν και αυτοί, όχι με το κλείσιμο των δρόμων, αλλά με το να πάμε πίσω στην παραγωγή, να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες αυξάνοντας την παραγωγική μας πίτα και δημιουργώντας προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη.
Θέλω με την προσπάθειά τους αυτή να ενισχύσουν το εθνικό εισόδημα και με τον τρόπο αυτό έχοντας κατά νου άλλες πάσχουσες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού σήμερα να ξανακάνουν το καθήκον τους λειτουργώντας ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας για άλλη μια φορά στην ιστορία του τόπου μας.
Το Υπουργείο θα είναι ανοικτό στο μέλλον για να επιλύσει όποιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και φυσικά εφόσον τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν να τους υποστηρίξει στην παραγωγική τους διαδικασία και την ευημερία τους.
Πρέπει να στραφούμε όλοι σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην ποιότητα, ένα μοντέλο παραγωγής ανταγωνιστικό με στόχο την εξωστρέφεια, ένα μοντέλο στηριγμένο στη γνώση, τη μόρφωση και την καινοτομία.
Το ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας που θα προσφέρει μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία. Τους καλώ να δώσουν το χέρι και να βοηθήσουν όσους νέους θα «ΓΗρίσουν», είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή και μεράκι για να ζωντανέψουν ξανά την ύπαιθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: