5 Φεβ 2013

Αλεξάνδρεια, Δημοτικό Συμβούλιο: συμπαρίσταται ομόφωνα στους αγρότες

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Με μια "ομαλή" διαδικασία κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Αλλά σε αυτά θα αναφερθούμε αργότερα, σε άλλη ανάρτηση.

Πρώτο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα ήταν ένα ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξάνδρειας, προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Το ψήφισμα, που ενέκριναν ομόφωνα όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ήταν παρόντα στη χθεσινή συνεδρίαση, είναι το ακόλουθο:

Ψήφισμα συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των αγροτών

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αλεξάνδρειας, - ενός κατ' εξοχήν αγροτικού δήμου που η οικονομία του στηρίζεται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή – με αφορμή τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις,

- λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφαρμογή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών επιδεινώνει σε δραματικό βαθμό την κατάσταση των αγροτών και συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, αγροτικά εφόδια),
-εκτιμώντας ότι η συνέχιση αυτών των πολιτικών οδηγεί στην περαιτέρω όξυνση, αντί της επίλυσης, των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και της αγοράς των αγροτικών προϊόντων, με συνέπεια τον μαρασμό του αγροτικού τομέα της οικονομίας, τον αφανισμό των μικρών και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την υπανάπτυξη της περιφέρειας:

1. Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των αγροτών, συμμερίζεται την αγωνία τους για την επιβίωσή τους και συμπαραστέκεται στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις νέες επιβαρύνσεις που τους επιβάλλονται (αύξηση φόρου στο πετρέλαιο, στις εισφορές του ΟΓΑ και στα όρια συνταξιοδότησης, φορολογία και χαράτσια, κατάργηση του δώρου στις πενιχρές αγροτικές συντάξεις, κλπ).
2. Επισημαίνει ότι η προσήλωση και η εμμονή στη συνέχιση των άδικων, για τα χαμηλά λαϊκά στρώματα, αναποτελεσματικών και αποτυχημένων μέτρων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς για την ελληνική γεωργία κατευθύνσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχει ως συνέπεια την εκτίναξη του κόστους της αγροτικής παραγωγής στα ύψη, που καθιστά απαγορευτική πλέον την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και οδηγεί τους αγρότες και τις οικογένειές τους σε εξαφάνιση. Για πρώτη φορά, εφέτος, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν ακαλλιέργητες μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης και οι ελλείψεις εγχώριων γεωργικών προϊόντων στα αστικά κέντρα να καλυφθούν από εισαγόμενα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί περαιτέρω το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας.
3. Καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να σκύψουν με τη δέουσα σοβαρότητα στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και ειδικότερα την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην ουσιαστική ανακούφιση και ενίσχυση των γεωργών και κτηνοτρόφων, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτa να παράγουν.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, τα αγροτικά “μπλόκα” να μετασχηματιστούν σε πυροκροτητές μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης, με οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το παρόν ψήφισμα να διαβιβαστεί:
- Στον Πρωθυπουργό
- Στα Πολιτικά Κόμματα
- Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Στις τριτοβάθμιες Οργανώσεις Αγροτών (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ)
- Στους Βουλευτές του Νομού Ημαθίας
- Στον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- Στον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας
- Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
- Στα Συντονιστικά Όργανα των Αγροτών του Νομού Ημαθίας
- Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: