10 Φεβ 2013

Την Παρασκευή το βράδυ το "ραντεβού" μεταξύ της Γης και του αστεροειδούς

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

κλικ στην εικόνα
- τι ώρα θα περάσει;

Την εβδομάδα που ξεκινά αύριο (αν και πολλοί θεωρούν πως η εβδομάδα ξεκινά τις Κυριακές, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!!) ένας μικρός αστεροειδής θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη που θα είναι, σύμφωνα με τους επαΐοντες, ορατός ακόμη και με καλά κιάλια ή μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
Με πλάτος 46 μέτρα, το ουράνιο αυτό σώμα που έχει την ονομασία 2012 DA14, ανακαλύφθηκε από μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων από την Ισπανία μόλις πέρσι.
Οι αστρονόμοι της NASA πάντως...
...βεβαιώνουν πως δεν θα χτυπήσει τη Γη. "Η προσέγγιση του αντικειμένου αυτού με την ονομασία 2012 DA14 δεν είναι ανησυχητική. Γνωρίζουμε πολύ καλά την τροχιά του και που επακριβώς κατευθύνεται και δεν μπορεί να χτυπήσει στη Γη" ανέφερε ο Donald Yeomans, διευθυντής του Near Earth Objects Office της Nasa.
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου ο αστεροειδής θα περάσει από τη Γη, σε απόσταση  27.520 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πιο «κοντινό πέρασμα» τα τελευταία 15 χρόνια, από τη στιγμή δηλαδή που οι αστρονόμοι έχουν αρχίσει και παρακολουθούν συστηματικά τις κινήσεις αστεροειδών που περνάνε κοντά από τον πλανήτη μας. Για να καταλάβουμε πόσο κοντά θα περάσει να αναφέρουμε πως οι μετεωρολογικοί και τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά ακόμη πιο μακριά, περίπου 800 χιλιόμετρα μακρύτερα (ενώ οι δορυφόροι που αναμεταδίδουν τηλεοπτικά προγράμματα στα 36.000 χιλιόμετρα, σε γεωστατική τροχιά).
Ο αστεροειδής θα είναι στο κοντινότερο σημείο του (σχέση τροχιά με τη θέση της Γης) στις 21.24 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).
Ο τελευταίος αστεροειδής που χτύπησε τη Γη ήταν στις 30 Ιουνίου του 1908, όταν ένας έπεσε - ή εικάζεται πως έπεσε, γιατί ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται πως τελικά "έσκασε" σε ελάχιστη απόσταση από την επιφάνεια του πλανήτη - στη Σιβηρία. Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν η καταστροφή δάσους σε απόσταση μέχρι και 2.000 χιλιόμετρα από το σημείο που έπεσε, στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: