16 Φεβ 2013

Ρωσία - μετεωρίτης: περίπου 1200 οι τραυματίες

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Δεν έγινε τελικά αεροπορική επιχείρηση για την αναχαίτιση του μετεωρίτη (όπως είχε ειπωθεί αρχικά ακόμη και από ρώσικα ΜΜΕ) ενώ οι επιστήμονες λένε πως αυτός ήταν αδύνατον να εντοπιστεί πριν πλησιάσει στη γη. Ο μετεωρίτης τελικά “έσκασε” και διαχωρίστηκε σε χιλιάδες κομματάκια όχι μία αλλά πιθανότατα τρεις (!) φορές μπαίνοντας στη γήινη ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν, η ταχύτητα του ουράνιου αντικειμένου ήταν μεγάλη (τουλάχιστον 7-8 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα μιας σφαίρας ενός κοινού όπλου) ενώ οι εκρήξεις πρέπει να σημειώθηκαν σε ύψος 30-50 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Ο όγκος του έχει υπολογιστεί στα 10 κυβικά μέτρα.
Ο μετεωρίτης κατέληξε τελικά...
...– μετά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα – να μετατραπεί, ελέω ταχύτητας και των συνεχών διασπάσεων του, σε εκατοντάδες κομμάτια διαφόρων διαστάσεων που έπεσαν στην κεντρική Ρωσία, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη Τσελιάμπινσκ.
Αποτέλεσμα της εισόδου του ουράνιου αυτού σώματος είναι ο τραυματισμός περίπου 1200 ατόμων, κυρίως από θραύσματα τζαμιών. Οι Ρώσοι πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες με δύτες στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, στην οποία φαίνεται πως κατέληξαν ορισμένα από τα θραύσματα.
Αυτό πάντως το οποίο λένε οι ειδικοί είναι ότι οι πτώσεις αντικειμένων από τον ουρανό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει αλλά δεν γίνεται αντιληπτό αφού συνήθως πέφτουν σε θαλάσσιες περιοχές ή σε περιοχές που είναι ακατοίκητες. Αξίζει να αναφερθεί κάτι που είπε ένας Έλληνας επιστήμονας, ότι περίπου 60 τόνοι υλικού, σκόνη και πέτρες πολύ μικρών διαστάσεων, πέφτουν επάνω στη γήινη ατμόσφαιρα σε καθημερινή βάση αλλά καίγονται κατά την είσοδό τους σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: