18 Ιαν 2013

Εκβιασμός και διαπόμπευση ανήλικης μέσω Facebook

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Προσοχή στο τι κάνετε στο internet γενικότερα - όχι μόνο στο facebook!
Δείτε πληροφορίες αν υπάρξει πρόβλημα

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε 21χρονος που ανήρτησε στο Διαδίκτυο 370 γυμνές φωτογραφίες μίας 15χρονης κοπέλας ελληνικής καταγωγής που ζει στη Βρετανία η οποία είχε την ατυχία να τον κάνει "φίλο" στο Facebook.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου, εκβίαση και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Όπως έγινε γνωστό, η κοπέλα πριν από περίπου ένα χρόνο άρχισε να συνομιλεί μαζί του. Εκείνος την έπεισε να του στείλει γυμνές της φωτογραφίες πράγμα που η κοπέλα έκανε. Τότε εκείνος την απείλησε ότι θα της δημοσίευε αν δεν του έστελνε περισσότερες φωτογραφίες της και ότι θα ενημέρωνε τους γονείς της.
 Λόγω των εκβιασμού και των απειλών του δράστη, η ανήλικη εξαναγκάστηκε να του αποστείλει και άλλες φωτογραφίες καθώς και βίντεο. 
Όταν κάποια στιγμή το κορίτσι αρνήθηκε να του στείλει νέες φωτογραφίες της εκείνος......παραβίασε το προφίλ της και αλλάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης ανήρτησε 370 γυμνές φωτογραφίες της. Επιπλέον, επικοινωνούσε τηλεφωνικά μαζί της και την απειλούσε ότι θα μεταβεί στην οικία της με φίλους του για να τη χτυπήσει.
Το χρονικό της όλης υπόθεσης, επιβεβαιώθηκε και με υπόμνημα, που υπέβαλλε η μητέρα της στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περιγράφοντας επιπλέον τις επιπτώσεις στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον της κόρης της.

Πώς οδηγήθηκαν στο δράστη
Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα  που έγινε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου, μετά από εισαγγελικό βούλευμα και σε συνεργασία με τις εταιρείες του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου, καθώς των παροχών υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του 21χρονου.
Ακολούθησε έρευνα το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι του όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο  σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο (κάρτες κινητής τηλεφωνίας και ένα κινητό τηλέφωνο. 
Από την επιτόπια αυτοψία στα αρχεία του υπολογιστή, βρέθηκαν αρχεία βίντεο και φωτογραφιών της ανήλικης ενώ βρέθηκαν φωτογραφίες και από έτερο άτομο, το οποίο ήταν στα όρια της ανηλικότητας.
Επιπλέον, όπως προέκυψε ο δράστης συνομιλούσε με την ανήλικη, χρησιμοποιώντας στο προφίλ του στοιχεία συγγενικού του προσώπου.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις τέτοιου είδους παρενοχλήσεων, αλλά και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461

• Στέλνοντας e – mail στο 11012@hellenicpolice.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: