19 Ιαν 2013

Διπλώματα οδήγησης: αυστηρότερες διαδικασίες απόκτησης, νέες κατηγορίες και νέα μορφή

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Αλλαγή στα διπλώματα οδήγησης, στη διαδικασία απόκτησής τους, στο χρόνο λήξης των ερασιτεχνικών διπλωμάτων καθώς και σε μια σειρά από άλλα πράγματα, από σήμερα 19 Ιανουαρίου. Το νέο προεδρικό διάταγμα προβλέπει την πλήρη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη Κοινοτική.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη νέα νομοθεσία, οι αλλαγές στα διπλώματα εστιάζονται...
στο αυξημένο κόστος (και στα νέα παράβολα, φυσικά), στη μεγαλύτερη δυσκολία των εξετάσεων των υποψηφίων καθώς και στη δημιουργία νέων κατηγοριών. Επίσης μειώνεται ο χρόνος ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης ενώ τα υποχρεωτικά μαθήματα (θεωρητικά και πρακτικά) αυξάνονται. Ενώ θεσπίζεται και η ανανέωση του ερασιτεχνικού διπλώματος κάθε 15 έτη.

Τα νέα διπλώματα οδήγησης που θα φέρουν μαζί τους οι οδηγοί έχουν σχήμα πλαστικής πιστωτικής κάρτας με τυποποιημένη ευρωπαϊκή μορφή και αυστηρότερη προστασία της ασφάλειας. Θα αντικαταστήσει σταδιακά τα πάνω από 100 διαφορετικά χάρτινα και πλαστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 300 εκατομμύρια οδηγούς σε όλη την ΕΕ.

Διευκρινίζεται ότι οι παλιές άδειες οδήγησης για δίκυκλα και ερασιτεχνικά διπλώματα, καθώς και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιανουαρίου 2013, θα συνεχίσουν να ισχύουν, είτε μέχρι ο κάτοχος τους συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών είτε μέχρι το έτος 2033.

Δεν υπάρχουν σχόλια: