14 Ιαν 2013

Καταστήματα: αποδείξεις και έξοδος από το κατάστημα

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Έχει δίκιο σε αυτό που λέει ο Εμπ. Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Γιατί αν θέλω, πάω σε κάποιο μαγαζί, παίρνω διάφορα αγαθά αξίας π.χ. 100 ευρώ και ...φεύγω σαν κύριος, ισχυριζόμενος ότι δεν μου έκοψε απόδειξη το κατάστημα!!

Αν μπλέξεις με ημίμετρα και άλλες βλακείες, τότε έρχεται η σειρά των άμεσα ενδιαφερομένων να ανταπαντήσουν.
Διαβάστε λοιπόν τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στα μέλη του, για να το αναρτήσουν δίπλα στην πινακίδα που είναι υποχρεωμένα από το νόμο να έχουν αναρτημένη και που σχετίζεται με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Η υποχρεωτική (από 12/1) από το νόμο πινακίδα θα πρέπει να αναγράφει: "ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη ή τιμολόγιο)" .
Σύμφωνα όμως με τον ΕΣΘ, η πινακίδα αυτή "μπορεί να παρερμηνευτεί από οποιονδήποτε, καθώς είναι παράνομο και θεωρείται αδίκημα κλοπής ο καταναλωτής να πάρει τα προϊόντα και να αποχωρήσει από το κατάστημα χωρίς να πληρώσει". 

Για το λόγο αυτό, ο ΕΣΘ συστήνει στους καταστηματάρχες ν' αναρτούν συμπληρωματικά -επίσης στις δύο γλώσσες- και την κάτωθι πινακίδα: "Έξοδος του προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή μπορεί να επισύρει το ποινικό αδίκημα της κλοπής".
"Η ανωτέρω συμπληρωματική πινακίδα θα συνεισφέρει στη διατήρηση της ομαλότητας των συναλλαγών και θα προστατεύσει επιχειρήσεις και καταναλωτές από άσκοπα δικαστήρια και έξοδα", καταλήγει η ανακοίνωση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: