12 Ιαν 2013

Άρθρο του Απ. Βεσυρόπουλου: 7 Αλήθειες για το Φορολογικό

Εκτυπώστε την ανάρτηση!


Άρθρο του Βουλευτή Ημαθίας της Ν.Δ Απόστολου Βεσυρόπουλου*

Γύρω από το φορολογικό νομοσχέδιο αναπτύχθηκαν μία σειρά από μύθοι και σκοπιμότητες.
Η φαιά προπαγάνδα, έχει δημιουργήσει σύγχυση στους Έλληνες πολίτες. Κάποιοι είναι βέβαιο ότι εκτός από την χρεοκοπία έχουν επενδύσει στην οργή,τη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και την εθνική κατάθλιψη.
Η αλήθεια όμως, γύρω από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, είναι άλλη.
Με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος επιβάλλονται ρυθμίσεις που στοχεύουν στην φορολογική δικαιοσύνη και στην κοινωνική ευθύνη που πρέπει να διέπει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο Κράτος.
1ον) Δεν επιβαρύνονται πλέον μονόπλευρα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Με την έκπτωση φόρου και το μέτρο των αποδείξεων, θεσπίζεται άτυπα αλλά ουσιαστικά ένα ατομικό αφορολόγητο εισόδημα της τάξης των 9.545 ευρώ. Οι ωφελούμενοι από αυτή τη ρύθμιση είναι πάνω από 1.5 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Το 90% αυτής της κατηγορίας θα έχει φορολογική ελάφρυνση.

2ον) Διευρύνεται η φορολογική βάση.
Στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας αλλά και στα πλαίσια της φορολογικής δικαιοσύνης πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Δεν είναι αποδεκτό το 55% των φορολογικών εσόδων να προέρχεται από μισθωτούς και συνταξιούχους, το 30% από εταιρείες και νομικά πρόσωπα και το 15% από τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Πέρυσι 1.165.145 ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ.
3ον) Στηρίζεται η οικογένεια.
Για πρώτη φορά καθιερώνεται μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί ενώ παράλληλα ισχύει και ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Μία τρίτεκνη οικογένεια, με εισόδημα 21.000 ευρώ,θα εισπράττει ετησίως 2,460 ευρώ έναντι 1584 που εισέπραττε πέρυσι. Κέρδος και διαφορά της τάξης των 876 ευρώ.
4ον) Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα.
Μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών από το 40 στο 32%. Παράλληλα μειώνεται η παρακράτηση φόρου στο 10% για κέρδη και μερίσματα που διανέμονται ή κεφαλαιοποιούνται. Η φορολογική αντιμετώπιση των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα θα γίνεται με ενιαία κριτήρια.
5ον) Δίνονται κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
Θεσπίζεται μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% για νέους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι νέοι που αμοίβονται με τα μπλοκάκια θα φορολογηθούν με τα φορολογικά κλιμάκια που ισχύουν για τους μισθωτούς και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ δεν θα ισχύσει για αυτούς η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος.
6ον) Φορολογία με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων για τους αγρότες.
Παρά τη σκόπιμη διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση, οι αγρότες θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% αλλά από το 2014. Για το 2013, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και με βάση το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ, η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα πληρώσει φόρο ή θα πληρώσει ελάχιστο.
7ον) Στηρίζονται τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους.
Προβλέπεται μείωση φόρου για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για τους φορολογούμενους,που έχουν ως προστατευόμενα μέλη άτομα με αναπηρία. Παράλληλα θεσπίζεται ο προσδιορισμός των κριτηρίων απαλλαγής τους από τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης.

*Δημοσιεύθηκε στην Οικονομική και Πολιτική εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βεσυρόπουλε, το άρθρο σας είναι αντάξιο των χειροκροτημάτων σας στις πρώτες σειρές των εδράνων της Βουλής και της αγωνιώδους προσπάθειας σας να σας συγχαρεί ο Στουρνάρας όση ώρα περιμένατε τα αποτελέσματα της φηφοφορίας.
Από φορολογία λέτε ότι ξέρετε. Την πολιτική "τύχη" των χειροκροτητών και παρατρεχάμενων την ξέρετε;