26 Δεκ 2012

Αντικειμενικές αξίες: επεκτείνονται και στα αγροτεμάχια

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδας να θέλει να δώσει την έγγεια περιουσία της ώστε να την εκμεταλλευτούν οι νέοι που θέλουν να γυρίσουν στους τόπους τους (αν και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως εκείνο το «…όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην Εκκλησία» δεν πείθει κανέναν γιατί λίγη δεν είναι σίγουρα, άσχετα αν το ανέφερε δις ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας), η Εφορία όμως έχει άλλη …γνώμη για τα αγροτεμάχια αλλά και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Μέσα στο 2013 αναμένονται μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, αφού το σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται, όπως τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου οικισμοί.
Σε πρώτη φάση,...
...θα ενταχθούν όλες οι περιοχές στο σύστημα, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι αναπροσαρμογές των αξιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσουν και σε μεγάλες αυξήσεις. Για παράδειγμα, φορολογούμενος κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρώ. Αν η έκταση ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου. Μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, η ένταξή του όμως στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά αν ταυτόχρονα κατέχει και άλλο ακίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: