29 Δεκ 2012

Αλλαγές στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των τεύτλων ζητούν οι παραγωγοί

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Αλλαγές στο Πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την τευτλοκαλλιέργεια, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του agrotypos.gr, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι, με επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα "ανεφάρμοστο". Ειδικότερα, η Ομάδα Παραγωγών Νομού Σερρών, σε επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ, την ΕΒΖ και την ΠΑΣΕΓΕΣ, την οποία παρουσίασε αποκλειστικά το agrotypos.gr, ζητούν τα εξής: α) άρση της δέσμευσης συγκεκριμένης έκτασης για μια πενταετία, ώστε να έχει τη δυνατότητα να μειώσει ο παραγωγός όσο επιθυμεί τα στρέμματά του χωρίς κυρώσεις, β) άρση του αποκλεισμού από το πρόγραμμα των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας, γ) παράταση στις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων και δ) δυνατότητα εξόδου από το πρόγραμμα λόγω ακραίων συνθηκών ή μείωσης του τιμολογίου από την ΕΒΖ. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πάντοτε ενημερωμένου site, ...
...όσον αφορά το θέμα της «άρσης του αποκλεισμού από το πρόγραμμα των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας», το υπουργείο σχεδιάζει να την εφαρμόσει. Ενώ σχετικά με την δυνατότητα εξόδου από το πρόγραμμα λόγω ακραίων συνθηκών, πηγές του ΥπΑΑΤ μας αναφέρουν ότι σε περίπτωση που η τευτλοκαλλιέργεια δεν πραγματοποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών, δύναται να αιτιολογηθεί από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί τονίζουν ότι «είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι αν δεν αλλάξει τίποτα, και τα λεφτά του προγράμματος θα χαθούν αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι και τα εναπομείναντα φουγάρα των εργοστασίων θα σβήσουν».
Παράλληλα αναφέρουν ότι το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση δείχνει «πόσο απροετοίμαστοι ήταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των κεντρικών υπηρεσιών της ΕΒΖ, που αν και εδώ και ένα χρόνο περίπου γνώριζαν σε ποιο μέτρο θα ενταχθεί η Ολοκληρωμένη Διαχείριση (2.1.4), δεν φρόντισαν να ενημερωθούν για το τι ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα και να ειδοποιήσουν εγκαίρως το Υπουργείο ότι το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο. Αντιθέτως, παρουσίαζαν το πρόγραμμα βατό, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες».
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Ομάδας Παραγωγών Τεύτλων Ν. Σερρών:
Η Ομάδα Παραγωγών σε συνεργασία με το Σύλλογο Τευτλοεξαγωγέων Ν. Σερρών ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 23/12 στις Σέρρες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας αλλά και του εργοστασίου των Σερρών.
Δυστυχώς τρία χρόνια μετά το πρώτο άκουσμα όσον αφορά την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στα τεύτλα, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να γίνουμε αποδέκτες ανεφάρμοστης και δεσμευτικής προσκλήσεως που θα σημάνει την πλήρη αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης αλλά και την οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειας γεγονός που θα φέρει και το κλείσιμο των εργοστασίων. Πιο συγκεκριμένα στην πρόσκληση που παρουσιάστηκε στους παραγωγούς εισήχθησαν δεσμεύσεις και περιορισμοί που καθιστούν το πρόγραμμα αδύνατο να εφαρμοστεί από την πλειοψηφία των παραγωγών.
Είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι αν δεν αλλάξει τίποτα, και τα λεφτά του προγράμματος θα χαθούν αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι και τα εναπομείναντα φουγάρα των εργοστασίων θα σβήσουν.

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν κρίνεται επιτακτική η αλλαγή της πρόσκλησης στα εξής σημεία:
1) Άρση της δέσμευσης συγκεκριμένης έκτασης για μια πενταετία. Να έχει τη δυνατότητα να μειώσει ο παραγωγός όσο επιθυμεί τα στρέμματά του χωρίς κυρώσεις.
2) Άρση του αποκλεισμού από το πρόγραμμα των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας.
3) Παράταση στις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.
4) Δυνατότητα εξόδου από το πρόγραμμα λόγω ακραίων συνθηκών ή μείωση του τιμολογίου από την ΕΒΖ.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το πόσο απροετοίμαστοι ήταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των κεντρικών υπηρεσιών της ΕΒΖ που εδώ και ένα χρόνο περίπου που γνώριζαν σε ποιο μέτρο θα ενταχθεί η Ολοκληρωμένη Διαχείριση (2.1.4) δεν φρόντισαν να ενημερωθούν για το τι ισχύσει σε αντίστοιχα προγράμματα και να ειδοποιήσουν εγκαίρως το Υπουργείο ότι το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο. Αντιθέτως παρουσίαζαν το πρόγραμμα βατό, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Δυστυχώς η παντελής έλλειψη γνώσης της αγροτικής πραγματικότητας από μερικούς, βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την αγροτική τάξη αλλά και το μέλλον των εργοστασίων. Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στο σημείο οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου να βλέπουν έκπληκτοι τις οργισμένες αντιδράσεις των παραγωγών και να αναρωτιούνται γιατί δεν επισημάνθηκαν όλα αυτά τόσο καιρό πριν από πλευράς Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Ζητούμε άμεση παρέμβαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χαρακόπουλο προκειμένου να αποφευχθεί η αποτυχία της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των ζαχαρότευτλων, η απώλεια κοινοτικών χρημάτων καθώς και το οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων.
Δεν γίνεται να μιλάμε για πρωτογενή παραγωγή από τη μια και από την άλλη να κάνουμε ότι μπορούμε για να κλείσουμε τα εργοστάσια. Και να είστε σίγουροι ότι τα εργοστάσια δεν θα τα κλείσουν οι αγρότες όπως κάποιοι μεθοδευμένα επιδιώκουν αλλά οι πολιτικές αυτών που ασκούν διοίκηση σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Καιρός είναι πλέον να αναζητηθούν και οι ευθύνες αυτών που έφεραν την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια σε αυτά τα επίπεδα.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: