4 Δεκ 2012

Τσαβδαρίδης για τις αγροτικές & κτηνοτροφικές επιδοτήσεις. Τι απάντησε το ΥπΑΑΤ

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Δελτίο τύπου
Απάντηση Τσαυτάρη στον Λάζαρο Τσαβδαρίδη σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο Βουλευτής στα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας να μην παρακρατηθεί καμία αγροτική και κτηνοτροφική επιδότηση από τραπεζικά ιδρύματα.
Στις ενέργειες τις οποίες προέβη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη στήριξη του αγροτικού τομέα αναφέρεται η απάντηση του Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη σε ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης σύμφωνα με την οποία ζητούσε από τους αρμόδιους Υπουργούς να μην παρακρατηθεί καμία αγροτική και κτηνοτροφική επιδότηση από τραπεζικά ιδρύματα
Ο κ. Τσαβδαρίδης ανάμεσα σε άλλα ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να του διευκρινίσουν ποια μέτρα προφύλαξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα ενεργοποιηθούν, ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στα τραπεζικά ιδρύματα που ακολουθούν πρακτικές μονομερούς παρακράτησης και με ποιους τρόπους σκοπεύει να ενισχύσει, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά η ερώτηση και η σχετική απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Επιδοτήσεων από Τραπεζικά Ιδρύματα

Κύριε Υπουργέ,
Δυστυχώς και αυτή τη χρονιά, όπως και τις προηγούμενες, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωποι με παρακρατήσεις των επιδοτήσεων τους από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Όπως πληροφορούμαι, το φαινόμενο έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας οι επιστροφές από ΦΠΑ και πετρέλαιο που δικαιούνται οι αγρότες μας, παρακρατούνται έναντι των χρεών τους προς το ίδρυμα.

Προσεχώς στους λογαριασμούς των γεωργών και κτηνοτρόφων θα πιστωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Υπάρχει πλέον διάχυτη η ανησυχία, ότι οι τράπεζες - παρά το γεγονός ότι το άρθρο 37 του νόμου 2538/97 εξαιρεί την οποιαδήποτε παρακράτηση όταν αυτή προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις – θα ακολουθήσουν την εν λόγω πρακτική, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς άδειους, οδηγώντας έτσι τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αδυναμία να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ή να αγοράσουν τροφή για τα ζώα, φτάνοντας τον πρωτογενή τομέα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Οφείλω επίσης να θυμίσω, ότι πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριο του 2011), ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωνε, ότι “μόνο μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό μπορεί να προβεί σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους ή ταμειακής διευκόλυνσης που έχουν ήδη λάβει”. Καθώς η παραπάνω κατάσταση έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των αγροτών μας, ενώ δημιουργούνται και τεράστια ερωτηματικά για την πρακτική που ακολουθείται από τις Τράπεζες,

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι οι κκ. Υπουργοί:

1. Γνωρίζετε το παραπάνω πρόβλημα και τι έχετε πράξει μέχρι στιγμής για την επίλυση του;
2. Τι μέτρα προφύλαξης των αγροτών και κτηνοτρόφων σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε, ώστε να μην οδηγηθούν στην οικονομική τους εξόντωση;
3. Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε τους πρωτογενείς κλάδους παραγωγής της χώρας μας, που αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας;
4. Ποιες κυρώσεις σκοπεύετε να επιβάλετε στα τραπεζικά ιδρύματα που ακολουθούν παράνομες πρακτικές μονομερούς παρακράτησης επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου από τους αγρότες και κτηνοτρόφους."


Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η εξής:
“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσδιορίζοντας ως στρατηγικό στόχο του να ξαναγίνει η γεωργία ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας, ρόλο που είχε διαδραματίσει και στο παρελθόν, στηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες, άμεσες και μεσοπρόθεσμες, τους παραγωγούς της χώρας για να αντιμετωπίσουν την εσωτερική και διεθνή οικονομική κρίση αλλά και για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, εντάσσονται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες ενέργειες του ΥΠΑΑΤ:
  • Καταβολή 1,1 δις ευρώ σε 670 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης (50%), στις 24-10-12, ενώ το υπόλοιπο ποσό του 1,1 δις ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Η εν λόγω πληρωμή κατέστη δυνατή μετά από έγκριση αιτήματος του ΥΠΑΑΤ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε διαφορετική περίπτωση, το συνολικό ποσό των 2,2 δις ευρώ θα καταβάλλονταν περί τα τέλη Δεκεμβρίου
  • Καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, από τις 20 Αυγούστου εξασφαλίζοντας το ποσό των 160 εκατ. Ευρώ για περίπου 70 χιλιάδες δικαιούχους, κυρίως κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ώστε να προμηθευτούν έγκαιρα και σε συμφέρουσες τιμές τις αναγκαίες ζωοτροφές.
  • Πληρωμή από εθνικούς πόρους, της πρώτης δόσης (50%) επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, σε 438.363 δικαιούχους, στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 81.581.038 ευρώ, στις 26-9-12.
  • Παρέμβαση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. (25-9-12), σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αύξηση των ζωοτροφών και τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
  • Συνέχιση καταβολής της ειδικής στήριξης των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με 40 εκατ. Ευρώ περίπου ετησίως, στο πλαίσιο του Άρθρου 68 του Καν. 73/2009.
  • Συνέχιση καταβολής της ενίσχυσης του εφοδιασμού με ζωοτροφές και άλευρα για ανθρώπινη κατανάλωση των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, με ποσό των 5.470.000 ευρώ ετησίως.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και έγκρισης των Σχεδίων Βελτίωσης, στο πλαίσιο του Μέτρου 121 “Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων” του ΠΑΑ 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, η οποία είχε παρουσιάσει τεράστια καθυστέρηση.
Με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, αυξήθηκε ο αριθμό των αξιολογητών αλλά και των γνωμοδοτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα, μέχρι την 19η Οκτωβρίου, να έχουν υπογραφεί 615 προεγκρίσεις Σχεδίων Βελτίωσης, συνολικού προϋπολογισμού 115εκατ. Ευρώ και δημόσιας δαπάνης 63 εκατ. Ευρώ. Μέχρι σήμερα, από το σύνολο των 7.735 Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν υποβληθεί, έχουν αξιολογηθεί 4.215, εκ των οποίων 1.290 έχουν ελεγχθεί από γνωμοδοτική επιτροπή.
  • Ολοκλήρωση του διαγωνισμού δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους και υπογραφή των συμβάσεων με πέντε (5) αναδόχους για τη διανομή τροφίμων (ρύζι, μακαρόνια, ελαιόλαδο, τυρί φέτα και γραβιέρα) σε 745.000 δικαιούχους, συνολικού ποσού 23,3 εκ.€ και διενέργεια διαγωνισμού για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία της χώρας. Από τα εν λόγω Προγράμματα, επωφελούνται οι αποδέκτες τους αλλά και ενισχύεται το εισόδημα των παραγωγών της χώρας.
  • Προώθηση της ίδρυσης δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων αλλά και αγορών των αγροτών (farmer markets), όπου οι γεωργοί της περιφέρειας θα μπορούν να διαθέτουν, κάθε Σάββατο, απευθείας τα προϊόντα τους, στον καταναλωτή.

Αναφορικά με την παρακράτηση επιδοτήσεων, σημειώνεται ότι οι δικαιούμενες κοινοτικές ενισχύσεις καταβάλλονται στο ακέραιο στο λογαριασμό του δικαιούχου, ενώ το πιστωτικό ίδρυμα, μπορεί, μόνο μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς αυτό, να προβεί σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους ή ταμειακής διευκόλυνσης που οι εξουσιοδοτούντες έχουν ήδη λάβει και πάντα μετά την πίστωση των ενισχύσεων στο λογαριασμό τους.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: