2 Νοε 2012

Στο ντούκου μια σημαντική είδηση...

Εκτυπώστε την ανάρτηση!


Μια είδηση που πέρασε στο ντούκου χθες (αφού ασχολούμαστε με άλλα, ειδικά τα μεγάλα κανάλια πιο πολύ "έπαιξαν" τη δήλωση Λαφαζάνη παρά αυτό) είναι ίσως και η σημαντικότερη της εβδομάδας – έως τώρα: αναφερόμαστε στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, της τάξεως από 5% έως 15%.
Προσοχή όμως: η χώρα μας στερείται Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώ η απόφαση αυτή ΔΕΝ δεσμεύει την Κυβέρνηση (καμμία Ελληνική Κυβέρνηση, όχι αυτή συγκεκριμένα). Σε άλλα κράτη της Ευρώπης, τα οποία έχουν Συνταγματικό Δικαστήριο, η Κυβέρνηση τους “κάθεται προσοχή” στις αποφάσεις τους και όταν αυτά κρίνουν ότι κάτι δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα και τους νόμους, τότε “παίρνουν πίσω” ότι έχει ψηφιστεί και το ...ξανασκέφτονται.
Η περίπτωση αυτή είναι η πρώτη του είδους για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Ολομέλεια του έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων. Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος (προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας).
Ειδικότερα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.
Αντισυνταγματική κρίθηκε παράλληλα, με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση των συντάξεων, καθώς φρονούν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1.1.2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.

Συνταγματική κρίθηκε κατά πλειοψηφία η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.
Για το θέμα αυτό υποστηρίχθηκε από ορισμένους δικαστές ότι η μείωση αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας και νομιμότητας της σχετικής ρύθμισης.

Αντίθετα, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών. 

με πληροφορίες από το nooz.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: