4 Νοε 2012

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια απ' την απελευθέρωση του Πλατέος και τη μάχη του καρά-Ασμάκ (Λουδία)

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Με κατάθεση στεφάνων αλλά και ομιλία από 2 ιστορικούς-λαογράφους της περιοχής μας γιορτάστηκε σήμερα η 100 επέτειος από την Απελευθέρωση του Πλατέος από τους Τούρκους αλλά και η μάχη για την κατάληψη των γεφυρών του Καρά-Ασμάκ" (Λουδία).
Στην εκδήλωση, που έγινε για πρώτη φορά μετά από χρόνια (αυτό το γράφουμε με κάθε επιφύλαξη όμως, αν και ρωτώντας παλαιότερους ημών καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως δεν γιορτάζονταν αυτά τα γεγονότα, τουλάχιστον μετά από τον Πόλεμο και την Κατοχή), συμμετείχαν οι τοπικοί σύλλογοι του Πλατέος (Ποντίων και Καππαδοκών), οι Πρόσκοποι της περιοχής (που βρίσκονται πλέον μόνο στην Αλεξάνδρεια, αν και κάποτε υπήρχε τμήμα Προσκόπων και στο Πλατύ) ενώ εκπροσώπησαν την Τοπική Αρχή ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδη, την ΕΛ.ΑΣ ο διοικητής του Α.Τ. Πλατέος και παρευρέθηκε μικρός αριθμός δημοτών.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια σημαντική κατ' εμάς - λόγω των πληροφοριών που παρατέθηκαν και είναι άγνωστες στους περισσότερους - εκδήλωση στο δημοτικό σχολείο Πλατέος, με ομιλητές τους Γρηγόρη Γιαβανόπουλο και Γιάννη Μοσχόπουλο, για τα ιστορικά γεγονότα της «μάχης του Καρά-Ασμάκ» (19-20 Οκτωβρίου 1912) και την κατάληψη των γεφυρών του ποταμού Λουδία.
Βίντεο και από τα δυο σημεία θα ανεβάσουμε αργότερα σήμερα το απόγευμα. Φωτογραφίες όμως μπορείτε να δείτε στη συνέχεια:















Δεν υπάρχουν σχόλια: