31 Οκτ 2012

Άρθρο Τσαβδαρίδη για τον τουρισμό και την ανάπτυξή του

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Την ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην τουριστική ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας και ειδικότερα του Νομού Ημαθίας, ο οποίος, παρά τον τεράστιο φυσικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο αλλά και την εντυπωσιακή αγροτική, οινοποιητική και γαστρονομική παράδοση που διαθέτει αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της χρόνιας έλλειψης αποτελεσματικού τουριστικού σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ν. Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος (Οκτώβριος 2012) του έγκυρου και έγκριτου μηνιαίου περιοδικού “Επιθεώρηση για τη ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ”.

Αναλυτικότερα, το άρθρο έχει ως εξής:
“Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελληνική Περιφέρεια ως άμεση προτεραιότητα”

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μας σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική συγκυρία, αφορά την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης τουριστικής στρατηγικής για την Περιφέρεια, η οποία θα συμβάλει αποφασιστικά μέσω της ευρύτερης ανάδειξης και αξιοποίησης του τουριστικού της πλούτου, τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εμποδίζοντας τις διαρκώς διογκούμενες φυγόκεντρες τάσεις των ντόπιων πληθυσμών προς την εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση, όσο και στην συνεπακόλουθη ισχυροποίηση της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάκαμψης .
Απέναντι στις αποσπασματικές πολιτικές των παρελθόντων ετών οι οποίες δεν κατόρθωσαν να χαράξουν ένα επαρκές πλαίσιο αναστύλωσης της περιφερειακής τουριστικής μας δυναμικής, η νέα διακυβέρνηση μέσω του αρμοδίου Υπουργείου Τουρισμού καλείται σήμερα να αναλάβει το τιτάνιο αυτό έργο και να το υλοποιήσει με βήματα γοργά.
Η δυναμική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της σύγχρονης Ελληνικής δημιουργίας, η προάσπιση και η ανάδειξη των αξιών και του τρόπου ζωής των Ελλήνων, η προβολή αυθεντικών εμπειριών για τους επισκέπτες, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού περιφερειακού τουρισμού μέσα από την παροχή υψηλών υπηρεσιών ποιότητας, αποτελούν στόχους και προτεραιότητες κομβικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τουριστική ανάπτυξη του Νομού Ημαθίας, αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της χρόνιας έλλειψης αποτελεσματικού τουριστικού σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο, ο οποίος θα αναδείκνυε τον εξαιρετικό φυσικό, πολιτιστικό και κυρίως αρχαιολογικό πλούτο μίας περιοχής που αποτέλεσε για αιώνες το Κέντρο του Μακεδονικού Πολιτισμού.

Με ισχνή τουριστική αξιοποίηση της παγκόσμιας αρχαιολογικής κληρονομιάς ενός τόπου που υπερηφανεύεται τόσο για το Βασίλειο των Αιγών στη Βεργίνα και την περίφημη Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα, τόπο διδασκαλίας του Μεγίστου των Στρατηλατών Αλεξάνδρου από τον Μέγιστο των Φιλοσόφων Αριστοτέλη, όσο και για τους Μακεδονικούς τάφους στην περιοχή των Ανθεμίων και το νεολιθικό οικισμό στη Νέα Νικομήδεια, ο Νομός Ημαθίας βλέπει ακόμα και σήμερα να μένει μόνο ως τουριστική υποσημείωση η σπουδαία θρησκευτική κληρονομιά του, που λαμπρύνεται από το λίκνο του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά, αλλά και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και την πληθώρα βυζαντινών εκκλησιών και μοναστηριών που υπάρχουν στη Βέροια κα στην ευρύτερη περιοχή της.

Παράλληλα, λόγω του μη δομημένου τουριστικού σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο, δεν μπορεί να φέρει τα αναμενόμενα οφέλη ο Αγροτουρισμός σε μία περιοχή με ξεχωριστή αγροτική, οινοποιητική και γαστρονομική παράδοση, ούτε και αξιοποιήθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες του Νομού για φυσιολατρικό, ορειβατικό και χειμερινό τουρισμό που προσφέρονται λόγω της ύπαρξης δύο μεγάλων χιονοδρομικών κέντρων, του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών, αλλά και διεθνών (Ε4) και εθνικών ορειβατικών μονοπατιών.
Ήρθε ο καιρός η χώρα μας να ξεφύγει από το περιοριστικό τουριστικό δίπολο του "ήλιος και θάλασσα" που έχει καθιερωθεί στους ξένους τουριστικούς Οργανισμούς. Ήρθε ο καιρός να αξιοποιηθούν οι πολλαπλές τουριστικές δυνατότητες της Περιφέρειας μας στον θεματικό τουρισμό. Τον οικοτουρισμό, τον ορεινό τουρισμό, τον αειφόρο τουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό, τον πράσινο τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό. Αυτές οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού γίνονται όλο και περισσότερο ελκυστικές σε μεγάλους όγκους τουριστών σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ένα δεδομένο που η ελληνική πολιτεία οφείλει και να το σταθμίσει επαρκώς και να το αξιοποιήσει αναλόγως.
Για να μπορέσουμε να απαγκιστρωθούμε από την πεπατημένη χρόνων βεβαίως, απαιτείται πολύ δουλειά και συγκεκριμένη στρατηγική στόχων. Επιβάλλεται η άμεση και ποιοτική αναβάθμιση σε όλους τους εμπλεκόμενους της τουριστικής αλυσίδας, ο συντονισμός των προσπαθειών και της συνεργασίας των περιφερειακών και των τοπικών αρχών αλλά και η υποστήριξη σε κάθε βήμα από όλες τις βαθμίδες της διοίκησης. Παράλληλα απαιτείται ο επανακαθορισμός και ορθή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό κρατικών φορέων που θα λειτουργούν με ενιαία και σε βάθος χρόνου στρατηγική με απώτερο σκοπό την ποιοτική επιμήκυνση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Η χώρα μας οφείλει να αφήσει παράμερα την μεμψιμοιρία και να προχωρήσει στη νέα εποχή με σύγχρονες και καινοτόμες προτάσεις για την οικονομική της ανάπτυξη μία πληθώρα τομέων που μέχρι σήμερα μένανε κατ ουσία ανενεργοί. Ο Τουρισμός μας, ως μία από τις διαχρονικά πιο αναγνωρίσιμες και ελπιδοφόρες αναπτυξιακές μηχανές της Ελλάδας, ας αποτελέσει πρώτος το παράδειγμα της βούλησης της Ελληνικής Πολιτείας να αναδείξει σε μέγιστο βαθμό όλα τα ποιοτικά και μοναδικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, επ’ ωφελεία της διεθνούς της εικόνας και κυρίως επ’ ωφελεία των ίδιων των πολιτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: