11 Ιουν 2012

Από τη χθεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας για την ΑΟΖ

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουνίου το απόγευμα η επιμορφωτική διάλεξη με θέμα «Η στρατηγική της ΑΟΖ».  Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας παρουσιάστηκε εκτενώς η σημασία της θέσπισης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας από  τον κ. Νίκο  Λυγερό, ο οποίος είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών στην Ελλάδα, κάθως και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, κα Όλγα Μοσχοπούλου, και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, κ. Φώτης Δημητριάδης, απεύθυνε ένα σύντομο αλλά πολύ εγκάρδιο χαιρετισμό τόσο στον κ. Λυγερό όσο και στους πολίτες που με την παρουσία τους ενθαρρύνουν την οργάνωση  τέτοιου είδους διαλέξεων και ενισχύουν την ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου.
Ο κύριος Λυγερός με τον ιδιαίτερα άμεσο και μοναδικό του τρόπο ενημέρωσε  τους παρευρισκόμενους πολίτες πως :
Α. αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Ναυτικού Δικαίου (1982),  θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο.
Β.  Η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ΑΟΖ με καμία γείτονα χώρα, αν και...
έχει το δικαίωμα να το πράξει μονομερώς σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο του ΟΗΕ και τη διεθνή νομοθεσία.
Γ. Η ΑΟΖ μπορεί να θεσπιστεί από ένα κράτος μονομερώς, με μια απλή διαδικασία ψήφισης από το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και μάλιστα πρόσφατα ιστορικά με την Κύπρο, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα εμπόδιο θέσπισης.
Δ.  η Ελλάδα μπορεί να οριοθετήσει την ΑΟΖ της  με τις 6 γείτονες χώρες, (πρώτα με την Ιταλία, στη συνέχεια με την Αλβανία, την Κύπρο, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, και τελευταία την Τουρκία) κατόπιν διμερών συμφωνιών με την κάθε μια. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως η εκμετάλλευση της ΑΟΖ μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και αν έχει γίνει οριοθέτηση μονάχα με μια γείτονα χώρα.
Ε. μετά τη θέσπιση και την οριοθέτηση  της ΑΟΖ γίνεται η οικοπεδοποίηση και η αδειοδότηση των υποψήφιων ξένων ή μη εταιριών και κοινοπραξιών.
ΣΤ. η εκμετάλλευσης της ΑΟΖ μιας χώρας έχει μεγίστη σημασία για την οικονομική της ανάπτυξη και ειδικότερα για την Ελλάδα, συνιστά δείγμα υψηλής στρατηγικής και μοναδική ευκαιρία για τη διέξοδό της από την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.
Ζ. με αυτήν τη στρατηγική κίνηση, μπορεί να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας τόσο στη ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε ιδιαίτερα πως «η θέσπιση της ΑΟΖ από τη χώρα μας δεν έχει καμιά σχέση με την υφαλοκρηπίδα και τις όποιες ενστάσεις (κυρίως της Τουρκίας)».
Εντύπωση επίσης δημιούργησε λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, όσο τεμπέληδες και αν είναι οι Έλληνες (και αυτό λόγω αυξημένης εξυπνάδας), διότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Ευρώπης, μετά την Ιταλία»
Και πως «τα υφιστάμενα διαπιστωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων- πετρελαίου είναι τεράστια και θα μπορούν να λύσουν όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αρκεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να θέσει τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ στις πρώτες προτεραιότητες της».
Τα συναισθήματα των παρευρισκόμενων ήταν ανάμικτα από συγκίνηση σχετικά με τις  δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης  που δύναται να έχει η Ελλάδα σαν κράτος, αλλά και από οργή, διότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν θέσπισε και δεν εκμεταλλεύτηκε την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ένα  αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο ελληνικό μέλλον αχνοφάνηκε στα μάτια των αλεξανδρινών πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: