Από το 2012 αναμένεται να ξεκινήσει η καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα
μας. Μετά τη θετική γνωμοδότηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε
τη χρήση της στέβιας στην ΕΕ με τον Κανονισμό (ΕΕ) με αριθμό 1131/2011
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, οι
γλυκοζίτες στεβιόλης που προέρχονται από το φυτό στέβια προστίθενται, με
αριθμό καταχώρησης Ε 960, στα εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για χρήση
σε πάνω από 30 κατηγορίες τροφίμων και ποτών ως γλυκαντική ύλη (δείτε
Παράρτημα σχετικού Κανονισμού). Ο συγκεκριμένος Κανονισμός αρχίζει να
ισχύει 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, δηλαδή από τις 2 Δεκεμβρίου του
2011. Οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη θα μπορούν να καταναλώνουν
προϊόντα στα οποία ως γλυκαντική ύλη έχουν χρησιμοποιηθεί γλυκοζίτες
στεβιόλης. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης περιέχονται σε καθαρά εκχυλίσματα του
φυτού στέβια.
Η στέβια είναι ένας μικρός θάμνος καταγόμενος από τη Νότια Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων, στην οποία ανήκουν γνωστά βότανα όπως το χαμομήλι αλλά και λαχανικά όπως το μαρούλι.
Η στέβια είναι ένας μικρός θάμνος καταγόμενος από τη Νότια Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων, στην οποία ανήκουν γνωστά βότανα όπως το χαμομήλι αλλά και λαχανικά όπως το μαρούλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου