της Αναστασίας Μουσκεφτάρα
Πριν από λίγο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να εκκενωθεί εντός της ημέρας η Νομική από τους μετανάστες. Πώς αυτό θα συμβεί εάν δεν κληθεί ο εισαγγελέας από τον ίδιο τον πρύτανη; Και αν αυτό συμβεί τι θα σημαίνει για το πανεπιστημιακό άσυλο, για το οποίο η ΝΔ, το ΛΑ.ΟΣ και το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη θεωρούν θεσμό ο οποίος πρέπει να καταργηθεί;
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ "κόπτεται" για τον θεσμό του ασύλου, ενώ στην πράξη το υπονομεύει, αφού μόλις χθες ο πρωθυπουργός ζήτησε να λυθεί το ζήτημα κι όχι βέβαια προς την κατεύθυνση της δικαίωσης των αιτημάτων των απεργών μεταναστών. Επιπλέον το υπουργείο εσωτερικών σε δήλωσή του αποκλείει την περίπτωση μεμονωμένης ή μαζικής νομιμοποίησης μεταναστών.
Μέχρι τώρα, εκτός από τα αντιρατσιστικά κινήματα και το Αντ.αρ.συ.α, τα κόμματα της Αριστεράς περιορίζονταν σε τυπικές δηλώσεις τόσο για το φράχτη όσο και γενικότερα για το μεταναστευτικό.
Τώρα ο Συν αντιλαμβανόμενος επιτέλους την επιτακτική ανάγκη της ενεργούς ανάμειξής του στο μεταναστευτικό ζήτημα, πρωτοστατεί στην κατάλυση των μεταναστών στη Νομική. (Ας τονιστεί ότι πρόκειται για κατάλυση (=αναπαύομαι, διανυκτερεύω) σε έναν δημόσιο προστατευμένο χώρο ανθρώπων των οποίων την ελεύθερη κίνηση τους στην ελληνική επικράτεια προστατεύει το Σύνταγμα κι όχι για κατάληψη-κατάλυση(=διαλύω, καταστρέφω) ενός δημόσιου χώρου που παρεμποδίζει τη λειτουργία του, αφού στο χώρο αυτό δε λειτουργεί κανένα τμήμα ή υπηρεσία του πανεπιστημίου.)
Προφανώς όμως ο Συν πριν προβεί σε σωστές ενέργειες θα έπρεπε να είχε φροντίσει να διασφαλιστούν οι απαραίτητες επαφές, ενέργειες, δεσμεύσεις και προϋποθέσεις(με συλλόγους, φορείς, φοιτητές, άλλα κόμματα κλπ) προκειμένου να μη βρεθεί στη θέση του πυροβολημένου που είναι σήμερα. Δυστυχώς ο Συν μάλλον διάλεξε έναν μοναχικό δρόμο αγώνα και έκθεσης, με αποτέλεσμα να χάνει το δίκιο του, τουλάχιστον στο επίπεδο του φαίνεσθαι, αφού όλοι βρίσκονται απέναντί του και τα συντηρητικά και εξουσιοδίαιτα ΜΜΕ προβάλουν σύσσωμα το θέμα από την αρνητική του πλευρά, αποσιωπώντας τις φωνές συμπαράστασης των πανεπιστημιακών και των μεταπτυχιακών φοιτητών, στρέφοντας έτσι την κοινή γνώμη εναντίον των μεταναστών.
Το ΚΚΕ, είναι φανερό, ότι αφού δεν είναι αυτό που πρωτοστάτησε σ' αυτό το θέμα και διακατεχόμενο από σύνδρομα και κόμπλεξ (ποτέ δεν κατεβαίνει σε κανένα αγώνα με τους άλλους αλλά μόνο του και αλλού),το μόνο που καταφέρνει είναι να πλήττει έναν αγώνα δίνοντας τροφή σε ανυπόστατα επιχειρήματα σε ΠΑΣΟΚ και δεξιά.
Η άλλη απογοήτευση έρχεται από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία με μια χλιαρή ανακοίνωση και στο όνομα ίσως ενός άκρως πολιτικού λόγου και όχι ακτιβιστικών συμπεριφορών, βγάζει την ουρά της απ' έξω και ουσιαστικά ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης, με την οποία φαίνεται ότι τη συνδέουν ή θα ήθελε στο μέλλον να τη συνδέσουν κοινά οράματα "σοσιαλιστικά".
Δεν μένει παρά να δούμε τις εξελίξεις τις επόμενες μέρες ή και ώρες. Και για το τέλος, εάν σε κάτι συμφωνώ με τον πρύτανη, είναι ότι το μεταναστευτικό "δεν πρόκειται να μείνει μόνο εδώ".
*Δημοσιεύτηκε στο blog xronika05.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου