10 Ιαν 2011

Από σήμερα το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

Εκτυπώστε την ανάρτηση!


Bρείτε τους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές, ΕΔΩ

Από σήμερα οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη για αγοραπωλησία άνω των 50 τ.μ. ή μίσθωση νέου κτιρίου θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, τα οποία θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, θα κατατάσσουν τα κτίρια ή τις επιμέρους ιδιοκτησίες σε ενεργειακές βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακής τους συμπεριφορά και θα πρέπει να συνοδεύουν τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση κτιρίου.
Όλα γίνονται στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2002/91), όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να εκδοθεί το Πιστοποιητικό υπάρχει και κάποιο κόστος, το οποίο υπολογίζεται από τύπο που θα λαμβάνει υπόψη το τετραγωνικά και την κατασκευή του κτηρίου και το οποίο επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης!
Μην ξεχνάτε: δεν απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών.

Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:

-Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.

-Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

-Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

-Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.
 

Αναβολή 6 μηνών έχει δοθεί μόνο για την ενοικίαση διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης. Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από σήμερα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.

Άντε να δούμε τι άλλο θα βρουν θα μας βάλουν να πληρώσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: