15 Δεκ 2010

Είπαμε: πρώτα "ιταλοποίηση" του Κοινοβουλίου και μετά η ..."σωτηρία"!

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Σταδιακά αρχίζει και διαμορφώνεται ένα πολιτικό τοπίο που όμοιό του δεν είχαμε ξαναδεί στην Ελλάδα. Το 2009 ψηφίσαμε και στείλαμε στη Βουλή πέντε κόμματα: το ΠΑΣΟΚ (με 160 βουλευτές), τη ΝΔ (με 91), το ΚΚΕ (με 21), τον ΛΑΟΣ (με 15) και τον ΣΥΡΙΖΑ (με 13).
Δεκάξι μήνες μετά η κατάσταση έχει αλλάξει, αφού μια σειρά από διαγραφές, αποχωρήσεις, ιδρύσεις κομμάτων και ανεξαρτητοποιήσεις έχουν διαμορφώσει ένα νέο "πολιτικό χάρτη" εντός της αίθουσας, άλλο από αυτόν που ψήφισε ο κόσμος τότε.
Βρισκόμαστε δηλαδή στο πρώτο στάδιο της πραγματικής "ιταλοποίησης" της πολιτικής ζωής: πολυδιάσπαση, τουλάχιστον 6-7 κοινοβουλευτικές ομάδες,  πληθώρα ανεξαρτήτων βουλευτών και μικρών κομμάτων και στο τέλος ασυνεννοησία. Άρα απομένει η δημιουργία μιας Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όταν η εκλεγμένη πλειοψηφία γίνει  για οποιονδήποτε λόγο και αιτία μειοψηφία εντός της αίθουσας.
Πως είναι σήμερα κατανεμημένοι οι βουλευτές; Ας δούμε:


ΠΑΣΟΚ: 156 (-4)
Ν.Δ.: 86 (-5)
ΚΚΕ: 21
ΛΑΟΣ: 15
ΣΥΡΙΖΑ: 9 (-4)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: 13 => Μπακογιάννη (Α΄ Αθήνας), Δημαράς (Β' Αθήνας), Σακοράφα (Β' Αθήνας), Κουβέλης (Β' Αθήνας), Ψαριανός (Β' Αθήνας), Οικονόμου (υπολ. Αττικής), Λεβέντης (υπόλ. Αττικής), Τσούκαλης (Αχαΐας), Κοντογιάννης (Ηλείας), Αυγενάκης (Ηρακλείου), Κιλτίδης (Κικλίς), Μαρκογιαννάκης (Χανίων) και Παπαχρήστος (Πρέβεζας).

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 15) για να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα. Λογίζονται ως ενιαία ομάδα μόνο για τη συγκρότηση των θερινών τμημάτων και των επιτροπών της Βουλής. Το όριο των 10 βουλευτών δεν ισχύει για περιπτώσεις όπως του ΣΥΡΙΖΑ (που έμεινε με 9 βουλευτές πλέον), γιατί συμμετείχε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και κατέβασε ψηφοδέλτια στα 2/3 των εκλογικών περιφερειών και έλαβε τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: