6 Οκτ 2010

Σκληραίνει το παιχνίδι, επικίνδυνα!

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Ορθώς ο Κώστας Χαρδαβέλλας ανέδειξε από την εκπομπή του το βράδυ της
Τρίτης το πρόβλημα που αρχίζει να δημιουργείται στη Θράκη με τους μειονοτικούς μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες που διατείνονται πως είναι Τούρκοι και προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί τη ευκαιρία των δημοτικών εκλογών.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το κάνει - και είναι ο μόνος δημοσιογράφος σε μεγάλο αθηναϊκό κανάλι.
Γιατί το ελληνικό κράτος κοιμάται όρθιο, έχει αφήσει τη μειονότητα στα χέρια της Τουρκίας και αφήνει να αλωνίζει το προξενείο. "Δέχεται" εδώ και χρόνια να τσουβαλιάζονται από 10-20 "περίεργους" οι χιλιάδες Πομάκοι και μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες και δεν αντιδρά σε τίποτε. Για την ...ιστορία (και επειδή το διαδίκτυο έχει γεμίσει με διάφορα - ο πόλεμος της πληροφορίας καλά ανθεί σε διεθνές επίπεδο) να πούμε πως ήδη κάποιοι, εδώ και καιρό, κινούνται σε επικίνδυνες για τη χώρα διαδρομές. Μέχρι και σημαία - τη γνωστή πράσινη, μαύρη και λευκή - έχουν κάνει και την γυροφέρνουν σε συνέδρια και "συνέδρια" ανά την Ευρώπη.

Και εμείς ασχολούστε με το αν ο "χ" ή ο "ψ" από τη μουσουλμανική μειονότητα ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα....

Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας "Μακεδονία" για το θέμα.

Tης Μαρίας Καραούλη
Karaouli@makthes.gr

Με σχεδόν κοινό όνομα, που περιλαμβάνει τη λέξη “ισότητα”, κατέρχονται αυτόνομα στις εκλογές δύο μειονοτικοί συνδυασμοί στους δήμους Ξάνθης και Κομοτηνής.
Μάλιστα, η μέχρι πρότινος...

...αντινομάρχης Ροδόπης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σιμπέλ Μουσταφάογλου κατέρχεται επικεφαλής του συνδυασμού “Πρώτο βήμα για την ισότητα”, ονομασία που υπαινίσσεται σαφώς ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την ενόχληση του υφυπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Ροδόπης Γιώργου Πεταλωτή. Ο άλλοτε συνάδελφος της κ. Μουσταφάογλου στα έδρανα του νομαρχιακού συμβουλίου, δήλωσε πως δεν γνώριζε τις προθέσεις της και χαρακτήρισε πισωγύρισμα τη δημιουργία μειονοτικού συνδυασμού στον δήμο Κομοτηνής. "Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ισότητα έχει κατακτηθεί από όλη την κοινωνία, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ζούμε σε μια περιοχή όπου το δικαίωμα στην ισότητα είναι και κατακτημένο και κατοχυρωμένο. Ο καθένας χρησιμοποιεί αυτήν την έννοια κατά το δοκούν", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πεταλωτής.


Η κ. Μουσταφάογλου συγκαταλέγεται στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, με πολύχρονη παρουσία ως νομαρχιακή σύμβουλος και μέχρι πρόσφατα αντινομάρχης, με την πλειοψηφούσα παράταξη του σημερινού νομάρχη Άρη Γιαννακίδη. Ωστόσο, αμέσως μετά την υποψηφιότητά της ως επικεφαλής του μειονοτικού συνδυασμού, ακολούθησε και η παραίτησή της από τη θέση του αντινομάρχη Ροδόπης που κατείχε.

"Ισότητα" και στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη η ηγετική ομάδα της αυτόνομης μειονοτικής δημοτικής παράταξης "Ισότητα για την Ξάνθη" αποφάσισε και σε αυτές τις εκλογές να διεκδικήσει τον δήμο Ξάνθης. Η οριστική απόφαση πάρθηκε μετά την ανακοίνωση του μειονοτικού συνδυασμού στην Κομοτηνή, γεγονός που παραπέμπει σε συνδυασμένες κινήσεις από τη μειονότητα.
Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει απροθυμία μεταξύ των στελεχών της δημοτικής ομάδας να ηγηθούν του συνδυασμού.
Η πρώτη (αλλά όχι οριστική επιλογή) ήταν ο Χουσεΐν Μπαντόκ, υποψήφιος βουλευτής το 2009 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει εκφράσει συγκεκριμένους προβληματισμούς για τον χαρακτήρα του συνδυασμού. Η υποψηφιότητά του όμως δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς υπάρχει έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, κυρίως από την πλευρά του συλλόγου επιστημόνων της Θράκης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ως εναλλακτική λύση προτάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης Χασάν Μαλκότς. Ερωτηθείς αν δόθηκε “γραμμή” από το τουρκικό προξενείο για αυτόνομη κάθοδο των μειονοτικών στον δήμο Ξάνθης και στον δήμο Κομοτηνής και πόσο συνδέονται μεταξύ τους οι δύο συνδυασμοί, με δεδομένο ότι χρησιμοποιούν την "ισότητα" στο λογότυπό τους, ο κ. Μαλκότς απάντησε ότι καμιά διασύνδεση δεν υπάρχει με το προξενείο ούτε με τον συνδυασμό της Κομοτηνής.
Αν και η αυτόνομη κάθοδος του μειονοτικού συνδυασμού φαίνεται να είναι ειλημμένη απόφαση.
Πέρα από το ζήτημα με τον επικεφαλής της παράταξης, προβληματισμός επικρατεί και για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, καθώς οι περιορισμένες πιθανότητες εκλογής αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους περισσότερους υποψηφίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: