23 Αυγ 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙ !!

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Πρόκειται για σημαντική ανακοίνωση που απέστειλε ο Δήμος Πλατέος, διαβάστε τη μέχρι το τέλος. Πριν από αυτό εμείς να πούμε πως ψεκασμοί θα γίνουν σήμερα και στο Δ.Δ. Λουτρού του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Το βράδυ της Τρίτης 24 Αυγούστου

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙ

για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο πλαίσιο πρόληψης
για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αύριο Τρίτη 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί εντός των οικισμών Τρικάλων και Κλειδίου του δήμου Πλατέος, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος μαζικής καταπολέμησης των κουνουπιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι ψεκασμοί θα γίνουν αποκλειστικά τις βραδινές ώρες (μετά τις 10 μ.μ. έως και τις 5 το πρωί), με ειδικό ψεκαστικό μηχάνημα που θα περάσει από τους δρόμους των δύο οικισμών, ενώ προβλέπεται να επαναληφθούν μετά από τέσσερις ημέρες.

Η καταπολέμηση στοχεύει στα ακμαία συγκεκριμένων ειδών κουνουπιού που μεταδίδουν τον ιό (Culex pipiens και Culex modestus) και όχι των κοινών κουνουπιών. Το φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το συνθετικό πυρεθρινοειδές Φαινοθρίνη (Σουμιθρίνη, Sumithrin), το οποίο φωτοδιασπάται και αποικοδομείται ταχέως μετά την εφαρμογή.

Για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να μην δημιουργηθεί ο παραμικρός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, θα πρέπει να ληφθούν υποχρεωτικά τα ακόλουθα μέτρα:

  • Κατά την έναρξη του ψεκασμού μέχρι και μία ώρα μετά τον ψεκασμό απαγορεύεται να κυκλοφορούν άνθρωποι. Ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τα οικόσιτα ζώα.

  • Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν στο δρόμο απ' όπου θα περάσει το ψεκαστικό όχημα θα πρέπει να είναι κλειστά έως και μία ώρα μετά τον ψεκασμό.

  • Όλοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο διαρκεί ο ψεκασμός και να κλείσουν να κλιματιστικά.

  • Η μπουγάδα, τα παιδικά παιχνίδια και τυχόν τρόφιμα που βρίσκονται στις αυλές πρέπει να έχουν μαζευτεί πριν την ώρα του ψεκασμού και για μία ώρα μετά.

  • Τα ζώα πρέπει να απομακρυνθούν ή να σταβλιστούν και να προφυλαχθούν τα μικρά τους, κατά τη διέλευση του ψεκαστικού.

  • Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να απομακρύνουν προσωρινά τα μελισσοσμήνη από τις ψεκαζόμενες περιοχές.


Σε τυχόν περίπτωση έκθεσης στην ουσία του φαρμάκου, μπορεί ενδεχομένως να προκληθεί παροδικός εθισμός του δέρματος ή παροδικός ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος, ειδικά στα ευαίσθητα ή αλλεργικά άτομα. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ή τηλεφωνήστε στο 210-5212054 και 210-5212000.


Σχετικά με το θέμα διευκρινίζονται τα εξής:

  • Τα παραπάνω μέτρα εφαρμόζονται καθολικά σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μετά από απόφαση της Πολιτείας, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των αρμοδίων υπηρεσιών της 3ης και 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πρόληψης για την μη εξάπλωση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

  • Ο δήμος Πλατέος δεν έχει ανάμειξη στον προγραμματισμό και στην εφαρμογή του προγράμματος. Ο ρόλος και η αρμοδιότητα του δήμου Πλατέος, όπως και όλων των εμπλεκομένων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, εξαντλείται στην παροχή διευκολύνσεων προς τα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες της Πολιτείας, όσον αφορά την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού.

  • Το απόγευμα της ίδιας ημέρας που θα γίνουν οι ψεκασμοί, αρμόδια στελέχη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) θα βρίσκονται στα Τρίκαλα και στο Κλειδί για να ενημερώσουν υπεύθυνα τους κατοίκους και να απαντήσουν στα ερωτήματα και τις απορίες που τυχόν θα τους θέσουν.

  • Ειδικά στα Τρίκαλα, λόγω της πανήγυρης του Ιερού Ναού Κοσμά του Αιτωλού και προκειμένου να μη διασαλευθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και η βραδινή έξοδος και διασκέδαση των κατοίκων στα μαγαζιά του χωριού, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Πλατέος κ. Φώτη Δημητριάδη, οι ψεκασμοί θα αρχίσουν αργότερα μετά τα μεσάνυχτα προς ξημερώματα της 24ης Αυγούστου, από τις 3:30 μέχρι και τις 5 το πρωί.

  • Για τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Πλατέος -πλην του Αράχου όπου πραγματοποιήθηκαν ήδη ψεκασμοί- δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι ακριβείς ημερομηνίες εκτέλεσης των ψεκασμών. Μόλις γνωστοποιηθούν στον δήμο, θα εκδοθούν αμέσως σχετικές ανακοινώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: