2 Μαρ 2010

ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Εκτυπώστε την ανάρτηση!
Επιτέλους έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορα πράγματα σε ευρύτερο κύκλο για την περιβόητη "Θέση 12", μια θέση κοντά στην περιοχή του φράγματος του Αλιάκμονα, στους πρόποδες ουσιαστικά των Πιερίων και δίπλα στο ποτάμι, στην οποία θα κατασκευαστεί μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και θα δημιουργηθεί ένας χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Εδώ και χρόνια "τρέχει" μια διαδικασία (η οποία έχει φτάσει μέχρι τα ανώτατα δικαστήρια της
χώρας) και αφορά τον χώρο στον οποίο θα κατασκευαστεί τελικά αυτή η ΜΕΑ-ΧΥΤΥ. Υπάρχει μια σειρά αντιδράσεων από φορείς και ιδιώτες της Ημαθίας για τον χώρο που έχει επιλεγεί (και έχει προταθεί από τον κ. Δάλλα, δήμαρχο Μακεδονίδος - αφού προηγουμένως είχε απορριφθεί μια σειρά από άλλες περιοχές του νομού Ημαθίας), αλλά και για το κόστος του έργου το οποίο έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρία η οποία και θα εκμεταλλευτεί το έργο για αρκετά χρόνια - πράγμα το οποίο δεν είναι απαραιτήτως και κακό!

Αυτό το οποίο είναι ενδιαφέρον είναι η ανυπαρξία ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ επίσημης ενημέρωσης του ημαθιώτικου λαού σχετικά με το θέμα, αφού φτάνουν στη δημοσιότητα αποσπασματικά τα γεγονότα από κάθε μεριά, ενώ κανείς δεν έχει ακόμη καταλήξει (και δεν μας έχει πει) στο πόσο θα κοστίζει σε εμάς αυτή η επεξεργασία και η ταφή των απορριμάτων του νομού Ημαθίας. Η ανυπαρξία ενημέρωσης σημαίνει για εμένα 2 πράγματα: ή κάποιοι πάνε να περάσουν το θέμα στα γρήγορα - παρά τις αντιδράσεις και τις θέσεις ορισμένων ιδιωτών και φορέων, ή το θέμα αφορά μόνο ελάχιστους και οι υπόλοιποι (δηλαδή όλοι εμείς) δεν πρέπει να έχουμε άποψη για ένα θέμα το οποίο αφορά το σύνολο της Ημαθίας και θα μας ακολουθεί για τα επόμενα τουλάχιστον 25-30 χρόνια.

Οπότε είναι απαραίτητη μια ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από πλευράς ΕΣΔΑ, ΤΕΔΚ ή Νομαρχίας ή Περιφέρειας (αφού όλοι αυτοί ισχυρίζονται πως ενεργούν στο όνομα μας) για το τι ακριβώς είναι αυτή η ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, τι συμβαίνει, σε πιο στάδιο βρισκόμαστε και τι ακολουθεί μετά (π.χ. αν θα υπάρχει κόστος ανά οικογένεια για τα σκουπίδια, το οποίο πιθανόν θα συμπεριλαμβάνεται στα δημοτικά τέλη του κάθε Δήμου). Και ο λόγος είναι πως ακόμη δεν έχουμε μια συνέντευξη τύπου, για παράδειγμα, αυτών των φορέων που να αφορά ΣΥΝΟΛΙΚΑ το θέμα (και να τεκμηριώνονται οι απόψεις εκάστου εμπλεκομένου) και όχι αποσπασματικά, μετά από την κατάληξη κάποιων προβλημάτων ή εμπλοκών.
Πάντως το θέμα θα συζητηθεί σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, επειδή υπάρχει εμπλοκή με τη σύμβαση του έργου, μέσα στον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: