24 Φεβ 2010

GOOGLE : Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Εκτυπώστε την ανάρτηση!
Η πρώτη καταδίκη για τη google ήρθε από τα δικαστήρια του Μιλάνο της Ιταλίας. Τρεις από τους υψηλά ιστάμενοι της Google italia καταδικάστηκαν για δυσφήμηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων επειδή το 2006 δεν παρεμπόδισαν τη δημοσίευση στη διάσημη μηχανή αναζήτησης ενός βίντεο το οποίο έδειχνε έναν ανήλικο που πάσχει από σύνδρομο down να υβρίζεται και να δέρνεται από τέσσερις μαθητές μιας τεχνικής σχολής του Τορίνο.

Στους τρεις κατα
δικασθέντες επιβλήθηκε εξάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή, ενώ ένας τέταρτος που κατηγορούνταν αθωώθηκε από το δικαστήριο.
Πρόκειται για την πρώτη δίκη (ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο) στην οποία καταδικάζονται υπεύθυνοι της google για τη δημοσίευση περιεχομένου που θίγει κάποιον. Ο εκπρόσωπος της Google Marco Pancini σχολίασε "σκληρά" με δήλωσή του την απόφαση: "..μια επίθεση στις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας στις οποίες στηρίχθηκε το internet".

Οι καταδικασθέντες David Carl Drummond, πρώην πρόεδρος του δσ της Google Italy (σήμερα senior vice president) , George De Los Reyes, πρώην μέλος του δσ της Google Italy (σήμερα συνταξιούχος) και Peter Fleischer (υπεύθυνος του τομέα privacy για την Ευρώπη της Google Inc) βρέθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων ενώ αθωώθηκαν για αυτή της δυσφήμησης.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων - που άσκησαν έφεση - δήλωσαν πως η google συμπεριφέρθηκε με θεμιτό τρόπο, αφού δεν είχε την υποχρέωση να ασκήσει προληπτικό έλεγχο στα βίντεο και στα μηνύματα που αναρτώνται στο διαδίκτυο ενώ κατέβασε το βίντεο στις 7 Νοεμβρίου, όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενό του.

Το βίντεο που είχε αναρτηθεί γυρίστηκε στα τέλη Μαΐου του 2006, "ανέβηκε" στο Google στις 8 Σεπτεμβρίου και παρέμεινε εκεί περίπου 2 μήνες, διάστημα στο οποίο προβλήθηκε περίπου 5.500 φορές. Στο βίντεο εμφανίζονταν περίπου 10 μαθητές να κοιτούν ενώ κάποιος άλλος έδερνε τον ανάπηρο συμμαθητή του, ένας δεύτερος γύριζε το βίντεο και ένας τρίτος σχεδίαζε στον πίνακα ναζιστικά σύμβολα και χαιρετούσε φασιστικά.

πηγή: repubblica.it (24/02/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: